Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieSuperfoods

Jego zupa uratowała życie tysiącom dzieci. Niektórzy podają ją maluchom do dziś

Nazwisko Ernst Moro prawdopodobnie nie mówi Ci zbyt wiele i jest to zupełnie zrozumiałe. Niewiele możemy przeczytać o nim w książkach nie mówiąc już o tym, że nie mówią o nim w telewizji. Nie mniej jednak lekarze znają tego austriackiego pediatrę jako wybitnego specjalistę, który uratował tysiące dzieci. Aż ciężko uwierzyć, że dokonał tego za pomocą… zupy! Zupa, która przez niektórych jest zalecana do dnia dzisiejszego.

Kim był Ernst Moro?

Ernst Moro przyszedł na świat w 1874 roku w Lublanie, która była wówczas częścią Austro-Węgier. Studiował medycynę na Uniwersytecie w Grazu w Austrii. Tytuł doktora medycyny otrzymał w 1899 roku. Habilitował się z pediatrii, a w 1911 roku został profesorem pediatrii w Heidelbergu. Były to czasy, kiedy pediatria rozwijała się w Europie jako niezależna dziedzina medycyny. Czasy, kiedy śmiertelność niemowląt była przerażająca wysoko – w pewnym momencie osiągała nawet 25%. Jednym z głównych powodów śmierci dzieci była biegunka. Doktor Moro postanowił znaleźć sposób na uratowanie życia małych, bezbronnych istot i udało mu się! Lekarstwo (o ile można tak powiedzieć), które opracował jest niezwykle proste w przygotowaniu, a przede wszystkim skuteczne!

Wikimedia Commons

Zupa, która uratowała tysiące dzieci

Ernst Moro zasugerował podawanie dzieciom zupy marchewkowej gotowanej według własnego przepisu. Zupa marchewkowa Moro ma tylko 3 składniki:

  • 500 g marchwi
  • woda
  • sól

Sposób przygotowania zupy

Pół kilograma obranej marchwi gotuj w jednym litrze wody przez przynajmniej przez 90 minut. Po gotowaniu należy odlać pozostałą wodę od marchewek i zrobić purée.Wrzącą wodę napełnij do jednego litra i dodaj do niej szczyptę soli.

Needpix

Zbawienne właściwości zupy, która uratowała wiele ludzkich istnień

Ernst Moro dzięki swojej recepturze w 1908 roku radykalnie zmniejszył umieralność i zdrowotne komplikacje u dzieci, które zmagały się z biegunką. Późniejsze badania nad właściwościami zupy wykazały, że oligosacharydy znajdujące się w zupie marchewkowej zapobiegały przywieraniu bakterii do ścian jelita, dzięki czemu powstrzymywała biegunkę. Oczywiście z czasem zupa Moro została zastąpiona antybiotykami i lekami przeciwbiegunkowymi. Nie mniej jednak Moro został uznany za bohatera w czasach, kiedy nie były one jeszcze dostępne. W końcu to on radykalnie zwiększył wskaźnik przeżywalności u niemowląt.

Pxfuel

Nie tylko zupa…

Oprócz ratującej życie zupy marchewkowej, Ernst Moro dokonał wielu innych odkryć, dzięki którym pediatria zrobiła milowy krok do przodu:

  • opracował tzw. odruch moro (odruch obejmowania), który pomaga wykryć spastyczne porażenie mózgowe u niemowląt
  • opisał kluczowe cechy pierwszego trymestru ciąży
  • opracował prosty test skórny, na podstawie którego można było zdiagnozować gruźlice – był stosowany w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia
  • wykazał, że karmione piersią dzieci mają lepiej rozwiniętą odporność niż dzieci karmione butelką

Ernst moro pracował jako prywatny pediatra do 1948 roku. Zmarł 17 kwietnia 1951 roku w Heidelbergu.

Czy kiedykolwiek wcześniej słyszałeś o doktorze Moro lub o jego zupie z marchwi? A może znasz inne proste przepisy, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie? Jeśli tak, koniecznie się nimi z nami podziel!

Źródła: brightside.me, pl.wikipedia.org