Kategorie OdżywianieZdrowie

Uważaj na ziemniaki z zielonymi plamami. To trująca solanina!

Ziemniak – czy jest ktoś, kto go jeszcze nie próbował? Zapewne nie… Ulubieniec miłośników węglowodanów na całym świecie, dzięki którym istnieją nasze ukochane frytki.

Jednaki ziemniak okazuje się być trującym problemem

Ten zielony kolor, który widzisz na niektórych częściach skóry ziemniaka, jest utworzony przez chlorofil, co jest normalne w przypadku roślin. Ale oznacza to także obecność solaniny, związku toksycznego w dużych dawkach. Solanina występuje także w tych innych roślinach: pomidory, bakłażany, papryki i inne. Ja o tym nie wiedziałam…

W ziemniakach solanina jest wytwarzana, gdy są wystawione na działanie światła, przy czym światło fluorescencyjne jest jednym z głównych mieszadeł

Aktywowany światłem rozwój solaniny jest dość unikalny dla ziemniaka, a profesjonalni hodowcy leczą ziemniaki, aby uniknąć takich problemów.

Uważaj na ziemniaki z zielonymi plamami. To trująca solanina!

Ta substancja chemiczna może przetrwać ekspozycję na ciepło i wodę, przez co jest trudna do pokonania

Najwyższe stężenie solaniny znajduje się w części mięsistej, bezpośrednio pod skórą zieloną. Nie chcesz tego jeść! A skoro nie chcesz, to dlaczego ignorujesz taki stan ziemniaka?

Wśród reakcji solaniny u ludzi występują mdłości, bóle głowy, zaburzenia żołądkowe, biegunka i wymioty

Ciężkie odpowiedzi obejmują paraliż, śpiączkę lub halucynacje. Ponieważ zielone części mają gorzki smak, większość ludzi i zwierząt unika spożywania go. Rzadko zdarza się chorować, ale zależy to od kilku czynników.

Twój rozmiar ciała odgrywa ważną rolę, ale chorobę odnotowano u osób, które spożywały od 30 do 50 mg solaniny na 100 mg ziemniaka

Jak mówi medycyna oparta na nauce, musisz zjeść 67 dużych ziemniaków, by wywołać poważną reakcję niepożądaną. Ponieważ solanina wędruje do jelita, większość osób, które jedzą niewielką ilość, szybko wydala je bez problemu poprzez normalną eliminację.

Jak można uniknąć jedzenia solaniny ziemniaczanej?

Jeśli jest w 100% zielony, ma kiełki lub smakuje gorzko, natychmiast go wyrzuć. Przechowuj ziemniaki w ciemnym miejscu, aby uniknąć ekspozycji na światło. Jeśli nie masz gdzie ich pomieścić, włóż je do papierowej torby.

Czy próbowałeś kiedykolwiek takiego ziemniaka?

Jeżeli tak, jaką miałeś reakcję? Nawet jeśli nie potrzeba dużej ilości do rozchorowania się, pamiętaj, że szkoda organizmu na wkładanie do niego czegoś, co nie przynosi żadnych korzyści.

Źródło: tiphero.com | Fotografie: www.Instagram.com