Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieSuperfoodsZdrowe zakupy

Ludzie oszaleli na punkcie tego miodu. Nie bez powodu jest nazywany „płynnym złotem”

Surowy, ekologiczny miód ma zbawienne właściwości dla ludzkiego organizmu. Zaliczamy do nich m.in.: przyspieszenie gojenia ran, działanie przeciwbiegunkowe, hamowanie procesów miażdżycowych czy leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Nie wszystkie organiczne miody powstają jednak w ten sam sposób, a co za tym idzie, mają stosunkowo inne właściwości i zastosowanie. Jeden z nich zasługuje na szczególną uwagę, bowiem zdaniem australijskich naukowców działa lepiej niż jakiekolwiek znane nam antybiotyki.

Miód, który jest skuteczniejszy od antybiotyków

Chodzi o tzw. miód Manuka, czyli miód, który jest wytwarzany przez pszczoły żerujące na nektarach z krzaków Manuka oraz drzewkach herbacianych w Nowej Zelandii. Miód Manuka nazywany również „płynnym złotem” różni się od pozostałych rodzajów miodu.Wyróżnia go przede wszystkim bardzo wysoka zawartość MGO (methylglyoxalu), który świadczy o tym, jak duże właściwości lecznicze posiada. Podczas gdy tradycyjny miody zawierają maksymalnie do 10 mg MGO z kilogram, miód Manuka zawiera go do nawet 50 razy więcej.

Pixinio

Zastosowanie miodu Manuka

Miód Manuka znany jest przede wszystkim ze swojego działania przeciwbakteryjnego. Sprawdza się zwłaszcza w walce z bakteriami, które odpowiadają za infekcje uładu pokarmowego, zapalenia gardła, zatok czy błony śluzowej nosa. Wiele osób uważa, że sprawdza się w tym przypadku zdecydowanie lepiej niż dostępne na rynku antybiotyki. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że wirus zabity przez miód Manuka nie jest w stanie budować odporności, czego nie zapewniają dostępne antybiotyki. „Płynne złoto” pozytywnie wpływa także na pracę układu pokarmowego (leczy wrzody żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy lub zespół nadwrażliwego jelita), w kuracjach przeciwtrądzikowych, regulacjach flory bakteryjnej jelit oraz kuracjach przeciwtrądzikowych. Miód Manuka jest również sprzedawany w celu obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu, zapobiegania i leczenia raka, a nawet cukrzycy.

Więcej o zastosowaniu miodu Manuka.

Flickr

Miód Manuka na rynku

Nie ma się co dziwić, że miód Manuka jest obecnie najbardziej pożądanym miodem na świecie. Niestety, jego rosnąca popularność spowodowała, że zmagamy się z jego niedoborem, a wiele osób zaczęło wypuszczać na rynek fałszywą, a zarazem tańszą wersję miodu. Zanim więc zaczniesz poszukiwania „płynnego złota”, a w konsekwencji zdecydujesz się na jego zakup, upewnij się, że jest prawdziwy. W tym celu sprawdź, czy posiada znak towarowy „UMF” (Unique Manuka Factor”, czyli sposób certyfikacji opracowany przez stowarzyszenie UMFHA.

Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest MGO. Im wyższa zawartość MGO, tym wyższy poziom miodu. Na rynku można znaleźć MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+, 700+, a nawet 850+. Oznacza to, że w miodzie znajduje się odpowiednio nie mniej niż 30, 10, 250… miligramów methylglyoxalu na kilogram miodu.
Wikimedia Commons

Co myślisz o zastosowaniach i właściwościach miodu Manuka? Słyszałeś o nim już wcześniej? Zdawałeś sobie sprawę z tego, że to prawdziwy hit wśród naturalnych produktów o działaniu prozdrowotnym.

Źródła: zdroweporadniki.pl, miodymanuka.pl