Kategorie Dieta i odchudzanieMedycyna naturalnaNaturalne lekarstwaZdrowe zakupyZdrowie

Chleb nie tylko do jedzenia. Pieczywo można wykorzystać na wiele innych sposobów

Polacy jedzą dużo pieczywa w porównaniu do innych krajów europejskich, choć konsumpcja chleba w naszym kraju na przestrzeni ostatnich lat spadła. W czasach, gdy wielu ludzi debatuje na temat wpływu na zdrowie obecnego w chlebie glutenu, okazuje się, że pieczywo może być wykorzystane na wiele innych sposobów i to jeszcze jakich. Przejdź dalej, a już nigdy nie spojrzysz na chleb w ten sam sposób!

Chleb nie tylko do jedzenia. Jak jeszcze można go wykorzystać?

Fakt, że chleb niekoniecznie musi nadawać się tylko i wyłącznie do jedzenia, z pewnością będzie dla wielu z Was zaskoczeniem. Dzięki poniższym wskazówkom nigdy więcej nie wyrzucisz czerstwego chleba do kosza.

Chleb pomoże Ci:

#1 Pozbyć się drzazg

Każdy, komu przyszło zmierzyć się z drzazgą, wie, jak bolesnym doświadczeniem potrafi to być. Aby pozbyć się drzazgi, polej chleb wrzącą wodą i chwilę odczekaj aż nieco ostygnie. Połóż go na zranionym miejscu i owiń bandażem lub zaklej plastrem. Gorąca woda zmiękczy skórę wokół drzazgi, a stygnący chleb pomoże Ci się jej pozbyć.

Brightside

#2 Ożywić stare obrazy

Miękka część chleba ma świetną teksturę, która pozwala dostać się do małych wgnieceń i zagłębień. Świetnie nadaje się do czyszczenia wielu ciężko czyszczących powierzchni, jak chociażby powierzchnie starych obrazów. W tym celu należy nałożyć kawałek świeżego chleba (bez skórki) na obraz i delikatnie go nim przetrzeć. Pozostałe okruchy możesz zetrzeć miękką szczotką lub gąbką.

#3 Pozbyć się plam

Gąbczasta konsystencja chleba nada się również do czyszczenia plam. Z chrupiącego chleba uformuj twardą kulkę i użyj jej do wyczyszczenia kuchni lub łazienki. Kulka chleba zadziała niczym gumka, dzięki czemu różnego rodzaju chemikalia w wielu przypadkach okażą się zbędne.

Brightside

#4 Uniknąć płaczu podczas krojenia cebuli

W tym celu włóż kawałek czerstwego chleba do ust – jego niewielka część powinna wystawać na zewnątrz. Powodem płaczu w trakcie krojenia cebuli są siarczany uwalniane podczas krojenia. Chleb doskonale będzie je chłonął, dzięki czemu siarczany nie będą podrażniać Twoich oczu.

#5 Zachować świeżość ciasta na dłużej

Ciasto nie poleży długo. Na szczęście możemy przedłużyć „jego żywotność”. Świetnie sprawdzi się tutaj chleb, którzy może być swego rodzaju barierą pomiędzy ciastem, a powietrzem. Wystarczy część ciasta czerstwym chlebem, a dłużej zachowa swoją świeżość.

Brightside

#6 Pozbyć się kawałków szkła

Chleb idealnie nadaje się do zbierania potłuczonego szkła. W tym celu użyj miękkiej części chleba, który zadziała niczym wacik i oczyści miejsce z niebezpiecznych kawałków szkła. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

#7 Zadbać o kondycję stóp

Lubisz naturalne, a przede wszystkim skuteczne zabiegi na swoim ciele? Ocet jabłkowy i kawałek chleba świetnie się tutaj sprawdzi. Kwasowe właściwości octu pomagają Ci nawilżyć wysuszoną i popękaną skórę. Tymczasem porowata struktura chleba dłużej pozostanie wilgotna w porównaniu do bawełny lub innego materiału. Nawilż kawałek chleba octem jabłkowym, przyłóż go do stopy, załóż skarpetkę i połóż się spać. Nad radem skóra na Twoim piętach będzie o niebo przyjemniejsza.

Brightside

#8 Pozbyć się nadmiaru tłuszczu z posiłku

Chleb z łatwością wchłania różnego rodzaju płyny. To właśnie dlatego idealnie nadaje się do jedzenia, ale także do rzeczy, których nie chcesz jeść. Co to znaczy? Jeśli chcesz pozbyć się tłuszczu z zupy, sosu lub gorącego naczynia, zanurz trochę chleba bezpośrednio w tłuszczu. Tłuszczu, który łatwo i szybko się wchłonie, co pozwoli ograniczyć jego ilość.

#9 Oczyścić młynek do kawy i trudno dostępne miejsca

Okruchy chleba przedostaną się do ciężko dostępnych miejsc. Miejsc, do których nie jesteś w stanie przedostać się z pomocą standardowej gąbki.

#10 Pozbyć się smug ze ścian

Niewiele trzeba, aby ściany nie było tak czyste, jakbyśmy tego chcieli. Aby je oczyścić, możesz spróbować zetrzeć zanieczyszczenie gąbką. Nie mniej jednak mocne tarcie może zostawić trwały ślad. Lepszym wyborem będzie kawałek wewnętrznej części chleba, który doskonale radzi sobie ze wszelkimi smugami.

Źródła: brightside.me