Zarazki kuchnia
Kategorie Choroby pasożytniczeZdrowie

7 rzeczy z Twojej kuchni, których nigdy nie myłeś, a powinieneś robić to często

Zarazki, kuchniaNie od dziś wiadomo, że czysta kuchnia to bezpieczeństwo dla jej użytkowników. Jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że pewne rzeczy także wymagają prania czy dokładnego czyszczenia. Jeżeli w jakiś sposób je omijasz, lepiej szybko zmień nawyki! Poznaj zatem 7 rzeczy z czarnej listy…

#1 Zarazki kuchnia: Torba na zakupy

Tak… Mam na myśli nie tą foliową, z której, mam nadzieję, już dawno nie korzystasz, a tą materiałową. Taka wielorazówka jest niesamowicie wygodna i co ważne, oszczędza Twoje pieniądze. Jednak i o nią należy dbać, by posłużyła nam jak najdłużej. Jeżeli nosisz w niej zakupy, np. pieczywo – koniecznie ją pierz. Resztki, które mogą się wysypać na pewno będą pleśnieć.

#2 Zarazki kuchnia: Śmietnik

Tak, wiem, że regularnie zmieniasz worki w śmietniku, ale przyznaj sam przed sobą – kiedy ostatni raz go myłeś? A może w ogóle? No właśnie. Kosz na śmieci to siedlisko bakterii, a dobrze wiemy, że czasami worek potrafi przeciekać…

#3 Zarazki kuchnia: Otwieracz do puszek

Na wielu puszkach znajdują się bakterie salmonelli i E.Coli. Jeżeli korzystasz z otwieracza do puszek, zapewne po jej otwarciu, ląduje on w szufladzie. Pamiętaj o tym, by przy następnym otwieraniu, wrzucić go prosto do zlewu.

#4 Zarazki kuchnia: Zmywarka

Wiele osób jest przekonanych, że zmywarka myje się sama podczas mycia naczyń, a tymczasem tak nie jest. Pamiętaj, by raz na jakiś czas wymienić w niej filtr i przy pomocy delikatnego środka do czyszczenia zmywarek lub sody oczyszczonej dokładnie ją umyć.

#5 Zarazki kuchnia: Ekspres do kawy

To istne siedlisko bakterii, jeżeli jest nieczyszczone! A przecież robisz z niego kawę tak często. Badania wykazały, że jeżeli ekspres do kawy nie jest czyszczony, znajduje się na nim więcej bakterii niż na desce klozetowej.

#6 Zarazki kuchnia: Blender

To niezastąpiony przyjaciel każdej osoby, która uwielbia spełniać się w gotowaniu. Po jego użyciu, większość z nas go na szybko przepłukuje i odstawia do wyschnięcia. Tymczasem powinniśmy dokładnie wyczyścić jego dno, by pozbyć się resztek jedzenia. Jeżeli tego nie zrobimy, za jakiś czas znajdziemy tam pleśń.

#7 Zarazki kuchnia: Drewniana deska do krojenia

Muszę się przyznać, że sama o tym nie wiedziałam, ale podczas krojenia surowego mięsa na desce, umycie jej wodą i płynem do mycia naczyń to za mało! Bakterie z mięsa wnikają w deskę i przechodzą na pozostałe produkty…

Aby dokonać dokładnej dezynfekcji deski, posyp na nią gruboziarnistą sól i potrzyj połówką cytryny. Zostaw na 15 minut, a następnie umyj ją płynem do naczyń.

Pamiętaj także, że w kuchni powinieneś mieć przynajmniej dwie deski do krojenia. Osobną do mięsa i osobną do owoców i warzyw.

Fotografie: freepik.com, freepik.com (miniatura wpisu), www.freepik.com