×

Spożywanie cukru w nadmiarze ma katastrofalne skutki dla naszego zdrowia. Czego się obawiać?

Badania jasno pokazują, że nadmierne spożycie cukru może być katastrofalne dla naszego zdrowia. Mimo, że jesteśmy świadomi ryzyka nadal nie wiemy jak dokładnie wpływa on na organizm i nie umiemy się powstrzymać od jego konsumpcji.

Cukier to tylko nazwa prostego węglowodanu, ale w naszej diecie z pewnością go nie brakuje. Kryje się praktycznie wszędzie: w napojach, sokach, energetykach, wszelkiego rodzaju słodyczach, nawet tych zdrowych, ale również w słonych przekąskach, czy też nawet keczupie. Problem polega na tym, że przeciętny obywatel spożywa od dwóch do czterech razy więcej cukrów niż Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje za bezpieczne.

Oto, jak jedzenie cukru w dużych ilościach wpływa na twoje ciało:

1. Insulina

Zdrową reakcją organizmu na wprowadzenie do niego glukozy jest produkcja insuliny. Odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu cukru we krwi oraz współpracuje ona z innymi hormonami, aby poczuć sytość. Kiedy dostarczamy sobie zbyt dużej ilości cukru przez dłuższy czas możemy doprowadzić do poważnych powikłań, takich jak uszkodzenie nerwów, naczyń krwionośnych, utraty wzroku, rozwoju cukrzycy czy niewydolność nerek.

2. Mózg

Badania pokazały, że zwiększone spożycie cukrów oraz tłuszczów jest powiązane z redukcją aktywności obszarów mózgu związanych z pamięcią.

3. Serce

Badania naukowe pokazują niepokojący związek pomiędzy zbyt dużą ilością spożywanego cukru i wysokim ciśnieniem krwi oraz rozwojem chorób serca.

4. Masa ciała

Zwiększona ilość cukrów w diecie ma silny związek z szybkim przybieraniem na wadze. W takim przypadku nie pomogą nawet regularne ćwiczenia.

5. Zęby

Spożywanie znacznej ilości cukrów jest powiązane z powstawanie ubytków. W tej sytuacji bakterie w twojej jamie ustnej żywią się cukrem, którego mają pod dostatkiem. Dzięki niemu namnażają się i uszkadzają szkliwo zębów, sprawiając, że stają się one słabsze.

6. Skutki dla wątroby

Fruktoza metabolizowana jest w wątrobie. Z tego powodu zbyt duża ilość cukrów w diecie powoduje często stany zapalne tego narządu oraz jego stłuszczenie.

7. Inne dolegliwości

Zbyt duży udział cukrów w diecie wiąże się z rozwojem wielu bardzo groźnych chorób, w tym: raka trzustki, chorób nerek oraz dny moczanowej.

 

 

 

Może Cię zainteresować