Cukier i kokaina idą w parze. Oba uzależniają z taką samą mocą

Wszelkiego rodzaju słodkości stanowią dla nas doskonałe przekąski, ale również znakomite pocieszenie, gdy łapie nas chandra. Nie jest łatwo z nich zrezygnować, ale wiele osób decyduje się na ten krok ze względu na troskę o swoją masę ciała. Jak jednak odstawienie cukru wpływa na nasze ciało i mózg?

Cukier i kokaina idą w parze. Oba uzależniają z taką samą mocą
Udostępnijfreepik.com

Jedzenie jest dla nas swoistą nagrodą. Pokarm pozwala nam przetrwać, więc podobnie jak seks musi przynosić przyjemność dla mózgu. Gdy robimy coś, co sprawia nam przyjemność, aktywuje się część mózgu zwana jądrem półleżącym.

Obszar ten w kontakcie z korą przedczołową podejmuje decyzje o naszym ruchu motorycznym, czyli przykładowo o tym, czy sięgniesz po kolejne pyszne, kruche ciastko. Zadaniem kory przedczołowej jest również aktywacja hormonów, których zadaniem jest zapamiętywanie tej przyjemności na przyszłości

Nie wszystkie potrawy przynoszą jednak tyle samo satysfakcji. Większość z woli wybrać słodkości, a nie kwaśne lub gorzkie potrawy, gdyż ich smak został zapamiętany jako lepszy

Obecnie cukier jest dodawany do wielu produktów, by poprawić smak i sprawić, żebyśmy sięgali po nie częściej. Tak dodane cukry są podstępne, a co więcej uzależniające. Coraz częściej mówi się, że cukier uzależnia w podobny sposób, jak narkotyki czy nikotyna.

Cukier i kokaina idą w parze. Oba uzależniają z taką samą mocą
Udostępnijpinterest.com

Uzależnienie od słodkości składa się z 4 głównych elementów: nadmierne objadanie się, odstawienie, pragnienie i nadwrażliwość – do takich wniosków doszli naukowcy podczas badań wykonywanych na zwierzętach.

Szczury zostały pozbawiane jedzenia przez 12 godzin każdego dnia, a kolejne 12 godzin otrzymywały słodki roztwór i zwykłą karmę. Po 30 dniach zwierzęta wykazywały zachowania przypominające to podczas nadużywania narkotyków

Towarzyszył im lęku i depresja w czasie, gdy pożywienia brakowało, natomiast łapczywie zajadały się słodkim, a zwykła karma nie była już dla nich tak atrakcyjna. Zaobserwowano również wzmożoną aktywację ścieżek nagrody w mózgu. Niestety z czasem tolerancja na cukier wzrasta i potrzeba go więcej, aby osiągnąć ten sam poziom satysfakcji.

Walka z uzależnieniem od cukru

Cukier i kokaina idą w parze. Oba uzależniają z taką samą mocą
Udostępnijpinterest.com

Podczas badania przeprowadzonego w 2002 roku przez Carlo Colantuoni z Princeton University zabrano cukier szczurom, które wcześniej od niego uzależniono. Części zwierząt podawano lek, którego stosuje się w przypadku uzależnienia od opiatów. W obu grupach zaobserwowano problemy fizyczne, które polegały na drżeniu łap i głowy.

Dowiedziono również, że odstawienie cukru związane jest także z zachowaniami impulsywnymi. Na początku uczono zwierzaki, że mogą napić się wody naciskając dźwignię. Kiedy pojęły naukę wracały do swoich klatek, w których miały dostęp do roztworu wody z cukrem lub samej wody. Po 30 dniach znów dano szczurom możliwość napicia się wody po naciśnięciu dźwigni.

Te, które miały dostęp do roztworu z cukrem naciskały częściej, niż te, które przez cały czas piły samą wodę

Cukier i kokaina idą w parze. Oba uzależniają z taką samą mocą
Udostępnijfreepik.com

Badania na gryzoniach jasno dowodzą, że uzależnienie od cukru występuje. To, co można zrobić, to po prostu wybierać odpowiednie produkty spożywcze, czyli te mniej przetworzone i dbać o to, by być w gronie świadomych konsumentów.