Kategorie Dieta i odchudzanieKoktajleZdrowie

Dlaczego lepiej nie zamawiać wody z plasterkiem cytryny? Powód jest bardzo odpychający

Zamawiasz wodę z cytryną, bo ta dodaje jej lepszego smaku, świeżości i działa orzeźwiająco? Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że tak jest. Problem pojawia się jednak, kiedy spojrzymy na nią pod kątem… zdrowotnym. Jak to możliwe, skoro cytryna powszechnie uchodzi za bardzo zdrowy owoc?

Dodawanie cytryny do wody w restauracjach to standardowa procedura. Jest jednak pewien bardzo istotny powód, dla którego lepiej się na nią nie decydować

W jednym z badań naukowcy przebadali 76 cytryn z 21 różnych restauracji. Cel badania był prosty: sprawdzenie ilości bakterii znajdujących się na owocach, które najczęściej lądują w szklankach z wodą. Wyniki były druzgocące. Prawie 70% wszystkich badanych cytryn było pokryte bakteriami, które mogą wywołać problemy zdrowotne. Jakby tego było mało, ABC News podało, że jedno z nowszych badań wykazało, ze połowa warzyw wykorzystywanych w restauracjach była pokryta bakteriami pochodzącymi z ludzkich odchodów.

Jak to możliwe? Otóż wszystko wskazuje na to, że pracownicy restauracji często lekceważą podstawową zasadę higieny. Przede wszystkim nie myją rąk po skorzystaniu z toalety.

Pexels

Właściwości cytryny

Cytryna to wspaniały owoc i zdrowie samo w sobie. Ma wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Cytryna powszechnie uważana jest za jedno z najlepszych źródeł witaminy C. W rzeczywistości zawiera jej około 53 mg/100 g co jest może wspierać odporność i łagodzić przebieg lekkich infekcji. Dla porównania znacznie więcej naturalnej witaminy C mają takie owoce, jak: owoce dzikiej róży (250-800 mg/100 g), czarna porzeczka (150-300 mg/100 g) czy kiwi (84 mg/100 g). Czym więc zasłużyła sobie cytryna? Cytryna wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn, ma pozytywny wpływ na stan skóry, ma właściwości przeciwnowotworowe, chroni przed zapaleniem wielostawowym, a także wspiera proces odchudzania.

Dlaczego lepiej nie zamawiać wody z plasterkiem cytryny? Powód jest bardzo odpychający
Pixabay

Cytryna więc jak najbardziej na TAK. Cytryna dodawana do wody w restauracji? Na to pytanie odpowiedzcie sobie już sami

Co prawda badania nie były przeprowadzane w Polsce i głęboko wierzymy, że takie sytuacje nie mają miejsca w naszym kraju. Nie mniej jednak dobrze się zastanowię, zanim kolejnym razem zamówię wodę z cytryną.

Źródła: pl.newsner.com