×

Różnica między zwykłą włoszczyzną, a tą BIO jest zaskakująca. Wyniki testów nie kłamią

W ostatnim czasie zostały przeprowadzone bardzo ciekawe badania, w których główną rolę grała włoszczyzna: normalna i włoszczyzna BIO z sieci sklepów Lidl. Celem testów było zbadanie składów, czy rzeczywiście warzywa BIO są dla nas zdrowsze. Wyniki testów są zaskakujące!

Jak wyglądało badanie?

  1. Dla każdej z włoszczyzn zostało określone jaki procent całości stanowią poszczególne warzywa.
  2.  Całość została rozdrobiona, aby stanowiła jednolitą masę.
  3.  Z każdej z dwóch mieszanek zostały pobrane po dwie próbki, aby mieć pewność, że wynik będzie miarodajny.
  4.  Próbki zostały przebadane

Która z włoszczyzn okazała się być lepsza?

Okazało się, że warzywa BIO od tych pochodzących z regularnych półek sklepowych różnią się jedynie zawartością pestycydów. Próbka pochodząca z włoszczyzny BIO nie zawiera ich wcale, natomiast ta druga owszem.

Kolejnym ważnym odkryciem jest to, że ilość metali ciężkich była bardzo podobna w obu rodzajach warzyw. Może się więc wydawać, że nie ma powodu, by przepłacać, jednak czy to odpowiednie podejście? Okazuje się, że nie.

Warzywa pochodzące z tacki z napisem BIO są zdrowsze nie tylko ze względu na brak pestycydów. Mają one bowiem o wiele bogatszy skład, który przekłada się na nasze zdrowie.

Warto dodać, że po 3 dniach pobytu w lodówce włoszczyzna BIO nie była już tak apetyczna jak w dniu jej zakupu. Znacznie szybciej od zwykłej włoszczyzny uległa wysuszeniu, marszczeniu się, a nawet czernieniu. Dlaczego dwa teoretycznie takie same, naturalne produkty zachowują się w tak odmienny sposób? Odpowiedzcie sobie na to pytanie sami…

Na co dzień wraz z pożywieniem dostarczamy sobie dużej ilość substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia w innych produktach, dlatego gdy możemy sięgnąć po włoszczyznę BIO, która nie ma pozostałości pestycydów, zróbmy to!

Może Cię zainteresować