×

Jagody goji „eliksirem młodości”. Owoc, który idealnie sprawdza się w walce z cukrzycą

Jagody goji nie bez powodu są określane mianem „czerwonych diamenty Wschodu” czy „eliksirem młodości”. Od wielu lat zajmują czołowe miejsce wśród produktów spożywczych, które mają zbawienne działanie dla naszego organizmu. Czym więc zasłużyły sobie na miano „superfood” i jakie są ich właściwości?

Jagody goji, czyli wyjątkowy owoc, który rządzi się swoimi prawami

Jagody goji znacznie różnią się od jagód, które możemy zebrać w tradycyjnym polskim lesie. Są bowiem czerwone i rosną na krzewach Lycium Barbarum. Na szczególną uwagę zasługuje ich traktowanie, a co za tym idzie, nie można ich dotykać. O ile kontakt fizyczny z rosnąco na krzewach jagodami w żaden sposób nam nie zaszkodzi, o tyle sprawi, że na ich powierzchni zajdzie proces oksydacji, w wyniku czego staną się czarniejsze. Zbieramy je więc poprzez strząśnięcie z gałęzi na specjalne maty. Należy pamiętać również, że nie należy zjadać ich świeżo po „zerwaniu” – mogą grozić zatruciem. Dopiero wysuszone można dotykać i spożywać, co niesie za sobą wiele korzyści.

„Czerwony diament Wschodu” w walce z cukrzycą i nowotworami

Jagody goji charakteryzują się przede wszystkim niskim indeksem glikemiczny, przez co nie musimy się obawiać o wzrost poziomu cukru we krwi. Na tym jednak nie koniec… Dzięki obecności związków polisacharydowych jagody goji przynoszą poprawę w długotrwałej regulacji stężenia glukozy we krwi. Z przeprowadzonych na zwierzętach badań jednoznacznie wynika, że związki te mogą zmniejszyć hiperglikemię oraz poprawić wrażliwość na insulinę. Wniosek nasuwa się sam – jagody goji świetnie sprawdzą się w walce z insulinoopornością. Polisacharydy obecne w jagodach mają także właściwości przeciwutleniające, przeciwalergiczne, przeciwbólowe, wzmacniające układ odpornościowy i przeciwnowotworowe – indukuje śmierć komórek nowotworowych.

To nie wszystko…

„Eliksir młodości” zawiera w sobie 19 różnych aminokwasów, pięć nienasyconych kwasów tłuszczowych, 21 pierwiastków śladowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, witaminy z grupy A, C i E oraz błonnik.

Czy jeszcze ktoś wątpi w skuteczność tego nieocenionego owocu?

Dzienna dawka

Zaleca się spożywaniu 12 g tych owoców dziennie, co w zupełności wystarczy dla uzyskania zdrowotnego oddziaływania jagód. Jagód, które można spożywać zarówno osobno, jak i wkomponować je w swoje posiłki.

Ciekawostka dla pań

Owoce Goji łagodzą bóle miesiączkowe, a także pomagają w leczeniu raka szyjki macicy, za co odpowiedzialny jest zawarty w nich czynnik przeciwzapalny, czyli cyceron. Niemniej jednak warto pamiętać, że jagody nie są wskazane dla kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.

Źródła: www.medicalnewstoday.com, sante.pl
Fotografie: pl.freepik.com

Może Cię zainteresować