×

6 powodów, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Twoje zdrowie Ci za nią podziękuje

Czekolada czekoladzie nierówna, zwłaszcza, kiedy porównujemy do siebie czekoladę gorzką z mleczną lub tą ze słodkim nadzieniem. Oczywiście wybór tej pierwszej jest zdecydowanie lepszym wyborem. Okazuje się, że już niewielki kawałek gorzkiej czekolady dziennie może mieć pozytywny wpływ chociażby na pracę serca czy mózgu.

Jeśli masz więc chęć na kawałek czekolady, wybierz tę gorzką. Dlaczego? Co takiego zawiera gorzka czekolada i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz poniżej.

Właściwości gorzkiej czekolady

Badania wykazały, że gorzka czekolada, zwana również przez niektórych ciemną czekoladą, jest bogata w przeciwutleniacze i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. W czekoladzie znajdziemy przede wszystkim fitoskładniki zwane flawonoidami, które odgrywają istotną rolę w zapobieganiu nowotworom czy chorobom serca. Co więcej, na tabliczkę takiej czekolady składa się miazga kakaowa, która zawiera związek o nazwie teobromina. Teobromina według Toby Amidora, autora książek kucharskich i eksperta żywieniowego, może pomóc zmniejszyć stany zapalne i potencjalnie obniżyć ciśnienie krwi.

>Kakao jest pełne przeciwutleniaczy. W rzeczywistości zawiera ich więcej niż zielona herbata czy czerwone wino… Im ciemniejsze, tym więcej przeciwutleniaczy dostarcza. Musisz jednak pamiętać o zachowaniu pewnej równowagi pomiędzy ilością zjedzonej smacznej, ciemnej czekolady, a uzyskaniem korzyści zdrowotnych – mówi Toby Amidora

Jaka czekolada będzie najlepsza?

Według Harvarda T.H., czekolada, która zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej i tłuszcz kakaowy jest uznawana za najbardziej wartościową i najlepszą jakościowo czekoladę. W przypadku gdy ilość miazgi kakaowej waha się poniżej 70%, taka czekolada z reguły zawiera więcej cukru i niezdrowych tłuszczy. Nie można również zapominać o tym, że ciemna czekolada, nawet ta wysokiej jakości, wciąż jest czekoladą, co oznacza, że liczy stosunkowo dużo kalorii i tłuszczów nasyconych. Chcąc uniknąć przybrania na wadze i niepożądanych skutków, amidor zaleca spożywanie nie więcej niż 30 g ciemnej czekolady dziennie.

8 powodów, dla których warto jeść gorzką czekoladę…

#1 Gorzka czekolada zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu

Jedną z największych zalet spożywania gorzkiej czekolady jest jej wpływ na zdrowie i kondycję serca. Analiza ośmiu badań dotyczących związku pomiędzy spożywaniem ciemnej czekolady, a chorobami układu krążenia, opublikowana w lipcu 2015 r. w czasopiśmie „Heart”, wykazała, że ​​ludzie, którzy jedli gorzką czekoladę, mieli mniejsze ryzyko wystąpienia zarówno chorób serca, jak i udaru mózgu. Badanie opublikowane w czasopiśmie „Clinical Nutrition” wykazało natomiast, że ludzie, którzy spożywali ciemną czekoladę więcej niż 5 razy w tygodniu, zmniejszyli ryzyko chorób serca aż o 57 procent. Jest to możliwe dzięki flawonoidom, substancji chemicznej, która pomaga w wytwarzaniu tlenku azotu, który powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.

Wciąż potrzebne są  kolejne badania w celu ustalenia dokładnej ilości i rodzaju czekolady, która pomogłaby możliwie jak najbardziej ograniczyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

#2 Gorzka czekolada może poprawić zdolności poznawcze, zapobiega utracie pamięci i poprawia nastrój

Dr Joy DuBost, rzecznik żywieniowy i właściciel Dubost Food & Nutrition Solutions, twierdzi, że gorzka  czekolada stymuluje aktywność neuronalną w obszarach mózgu odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności, co z kolei zmniejsza stres i poprawia nastrój. Z ośmiu badań właściwości gorzkiej czekolady pięć wykazało, że wpływa ona na poprawę nastroju, a trzy, że ma wyraźny wpływ na poprawę funkcji poznawczych. Kolejne badania przedstawione na konferencji z Biologii Eksperymentalnej w 2018 r. wykazały, że jedzenie 48 g czekolady organicznej, która zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej, zwiększa neuroplastyczność mózgu, co może mieć pozytywny wpływ na pamięć, funkcje poznawcze i nastrój.

#3 Gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i skutecznie zmniejsza ryzyko cukrzycy

Codzienne spożywanie czekolady nie wydaje się najlepszym sposobem na zapobieganie cukrzycy. Nie mniej jednak badania wykazały, że niewielka ilość gorzkiej czekolady bogatej w kakao może faktycznie mieć pozytywny wpływ metabolizm glukozy przez organizm. Badania, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Appetite” w styczniu 2017 roku wykazały, że uczestnicy badania, którzy rzadko spożywali ciemną czekoladę, mieli prawie dwa razy większe ryzyko zachorowania na cukrzycę w ciągu pięciu najbliższych lat, niż uczestnicy, którzy spożywali ciemną czekoladę co najmniej raz w tygodniu.

#4 Gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na jelita i wspomaga odchudzanie

Czekolada wspomaga odchudzanie? A jednak! Badania wykazały, ze ciemna czekolada może odgrywać istotną rolę w kontrolowaniu apetytu, co z kolei może pomóc zrzucić dodatkowe kilogramy. Neurolog Will Clower napisał książkę pt. „Eat Chocolate, Lose Weight”, w której opisuje, w jaki sposób spożywanie ciemnej czekolady wyzwala hormony sygnalizujące mózgowi, że nie jesteśmy głodni. Warto również dodać, że gorzka czekolada podczas trawienia zachowuje się jak prebiotyk (nie mylić z probiotykiem), rodzaj błonnika, który sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach. Im jest ich więcej, tym jelita sprawniej i efektywniej wchłaniają składniki odżywcze, co ma przełożenie na metabolizm.

#5 Gorzka czekolada zwalcza wolne rodniki i może odgrywać istotną rolę w zapobieganiu nowotworom

Przeciwutleniacze zawarte w gorzkiej czekoladzie chronią nasze komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Wole rodniki  za odpowiedzialne zarówno za starzenie się organizmu, jak i powstawanie nowotworów. Spośród wielu obecnych w czekoladzie flawonoidów szczególnie dwa, epikatechina i kwercetyna, są uważane za te, które mają właściwości przeciwnowotworowe.

#6 Gorzka czekolada ma korzystny wpływ na kondycję skóry

Gorzka czekolada jest bogata w miedź, żelazo czy magnez, które odgrywają istotną rolę w wyglądzie naszej skóry. Inne minerały, takie jak wapń, pomagają w odnowieniu komórek skóry, co jest niezwykle istotne zważywszy na fakt, że ludzka pozbywa się blisko 40 000 komórek w ciągu każdego kolejnego dnia. Kilka wcześniejszych badań wykazało również, że wysoki poziom przeciwutleniaczy w ciemnej czekoladzie może chronić skórę przed silnymi promieniami ultrafioletowymi (UV) emitowanymi przez słońce.

Źródła: www.everydayhealth.com
Fotografie:

Może Cię zainteresować