×

10 ulubionych warzyw sportowców. To dzięki nim utrzymują stałą wagę!

Większość z nas, myśląc o wartościowym białku, ma przed oczami drób, ryby, czy nabiał. Warzywa nie są wcale oczywistym wyborem. Okazuje się, że niesłusznie! Oto 10 warzyw, które zaskoczy Was zawartością białka!

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

#1 Groszek cukrowy

Szklanka groszku cukrowego zawier aż 18,46 gram białka! Ale to nie wszystko – to warzywo dostarczy wam akże wapnia, cynku i magnezu!

#2 Groszek zielony

Zielony groszek jest bardzo popularny w polskiej kuchni. I dobrze! Szklanka groszku zawiera 8,58 g białka i jest świetnym dodatkiem do dań, sałatek, czy past na kanapki.

#3 Ziemniaki i bataty

Jeśli nie myśleliście o ziemniakach, jako o źródle protein, pora to zmienić! Duży upieczony batat zjedzony ze skórką zawiera prawie 8 g białka. Zwykły ziemniak to 6,28 g białka, w przypadku dużej sztuki. Ugotowane ziemniaki mają taką samą wartość odżywczą, jak te upieczone.

#4 Zielone warzywa liściaste

Wiecie, że szpinak, sałata, czy jarmuż to także źródła białka? Szklanka szpinaku zawiera go 5,35 g, szklanka jarmużu 3,47 g, a szklanka kapusty zielonej aż 5,15 g.

#5 Kukurydza

Kto nie lubi kukurydzy? To słodkie warzywo dostarczy Wam aż 5,08 g białka na szklankę produktu. My lubimy wybierać ją zamiast orzeszków.

 

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

#6 Karczochy

Co prawda przygotowanie karczochów do zjedzenia wiąże się z nakładem pracy ale.. warto! Szklanka tego warzywa zawiera 4,86 g białka, a w dodatku świetnie smakuje!

#7 Szparagi

Bez względu na to, czy wybieracie białe czy zielone szparagi, dzięki nim możecie doliczyć do swojego jadłospisu 4,32 g białka na szklankę.

#8 Kapusty warzywne

Brukselki, brokuły, czy kalafior to warzywa, które możecie przyrządzić na miliony sposobów. Nie zwlekajcie! Szklanka brukselek to 3, 98 g białka, brokułów – 3, 72 g, a kalafiora 2,28 g.

#9 Grzyby

Pieczarki, kurki, podgrzybki, shiitake… nie ważne co wybierzecie! Większość popularnych grzybów zawiera od 3 do 4 g białka na szklankę.

#10 Buraki

Szklanka ugotowanych buraków zawiera 2,86 g protein i mnóstwo antyoksydantów!

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Jeśli szukacie wegetariańskiego źródła protein – ta rozpiska powinna się Wam przydać. Powodzenia w komponowaniu Waszych zdrowych posiłków!

Może Cię zainteresować