Wafle ryżowe nie są zdrowe. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem nie ma wątpliwości…

Wszelkie diety odchudzające lub nawet diety bezglutenowe sprowadzają ludzi do jednego – do wafli ryżowych.

Niektórzy je lubią, inni wręcz przeciwnie, ale wspaniale zastępują chleb i są łatwo dostępne

Co więcej, rodzice wybierają je jako „zdrową” przekąskę dla swoich dzieci…

Jednak jak się okazuje, nie są takie zdrowe, jak nam się do tek pory wydawało

Nasze zdanie o waflach zmieniła szwedzka instytucja, a dokładnie szwedzka Agencja do spraw Żywności.

Wydała ona komunikat ostrzegawczy dla konsumentów, którzy spożywają wafle ryżowe

Przeprowadzili badania, w których odkryto, że zawartość arszeniku obecna w waflach ryżowych niektórych producentów jest większa niż jest dopuszczalna.

Arszenik spożywany w małych ilościach nie jest szkodliwy dla zdrowia.

Może być jednak toksyczny, gdy mamy w organizmie jego większe stężenie. Arszenik sprzyja powstawaniu chorób takich jak rak płuc, skóry czy wątroby

W badaniu przeprowadzonym przez szwedzką instytucję przebadano ponad 80 rodzajów wafli ryżowych różnych marek.

Arszenik, który w nich występował był przekroczony kilkakrotnie, co nie wpływa pozytywnie na zdrowie konsumentów.

Pewnie zastanawiasz się, czy to faktycznie tak niebezpieczny składnik. Jak się okazuje – bardzo.

Objawy zatrucia arszenikiem to nudności, wymioty i biegunka

Co więcej nawet według Wikipedii arszenik ma właściwości kancerogenne według standardów IARC, OSHA, ACGIH, NTP i EPA. IARC (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem) klasyfikuje go w grupie 1 czynników rakotwórczych…

Nie wiem jak Ty, ale ja na pewno ograniczę ich spożycie…

Źródło: wykop.pl | Fotografie: www.Instagram.com | Miniatura wpisu: google.compinterest.com