Wafle ryżowe nie są zdrowe. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem nie ma wątpliwości…
Wszelkie diety odchudzające lub nawet diety bezglutenowe sprowadzają ludzi do jednego – do wafli ryżowych.
Niektórzy je lubią, inni wręcz przeciwnie, ale wspaniale zastępują chleb i są łatwo dostępne
Co więcej, rodzice wybierają je jako „zdrową” przekąskę dla swoich dzieci…
Jednak jak się okazuje, nie są takie zdrowe, jak nam się do tek pory wydawało
Nasze zdanie o waflach zmieniła szwedzka instytucja, a dokładnie szwedzka Agencja do spraw Żywności.
Wydała ona komunikat ostrzegawczy dla konsumentów, którzy spożywają wafle ryżowe
Przeprowadzili badania, w których odkryto, że zawartość arszeniku obecna w waflach ryżowych niektórych producentów jest większa niż jest dopuszczalna.
Arszenik spożywany w małych ilościach nie jest szkodliwy dla zdrowia.
Może być jednak toksyczny, gdy mamy w organizmie jego większe stężenie. Arszenik sprzyja powstawaniu chorób takich jak rak płuc, skóry czy wątroby
W badaniu przeprowadzonym przez szwedzką instytucję przebadano ponad 80 rodzajów wafli ryżowych różnych marek.
Arszenik, który w nich występował był przekroczony kilkakrotnie, co nie wpływa pozytywnie na zdrowie konsumentów.
Pewnie zastanawiasz się, czy to faktycznie tak niebezpieczny składnik. Jak się okazuje – bardzo.
Objawy zatrucia arszenikiem to nudności, wymioty i biegunka
Co więcej nawet według Wikipedii arszenik ma właściwości kancerogenne według standardów IARC, OSHA, ACGIH, NTP i EPA. IARC (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem) klasyfikuje go w grupie 1 czynników rakotwórczych…
Nie wiem jak Ty, ale ja na pewno ograniczę ich spożycie…