×

14 problemów zdrowotnych spowodowanych używaniem mikrofalówki

Ze względu na szybki tryb życia, który większość z nas prowadzi, brakuje nam czasu na wiele czynności, w szczególności na gotowanie. Z tego powodu szukamy alternatywnych rozwiązań i sposobów na zaoszczędzenie chociaż odrobiny czasu.

Takim rozwiązaniem jest odgrzewanie wcześniej przygotowanych potraw w kuchence mikrofalowej. To bardzo wygodny sposób, który nie wymaga mieszania, przewracania na drugą stronę i pilnowania, czy aby nic się nie przypala. Jednak należy pamiętać, że ta metoda nie jest korzystna dla naszych organizmów i może powodować liczne komplikacje.

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Kuchenki mikrofalowe to urządzenia, które przekształcają energię elektryczną w fale elektromagnetyczne, zwane również mikrofalami. Fale te pobudzają cząsteczki w żywności, które zaczynają drgać i zamieniają energię kinetyczną na ciepło. Mikrofale najmocniej działają na cząsteczki wody, ale mogą również rozgrzać tłuszcze, oleje i cukry.

Dlaczego mikrofalówki są niebezpieczne?

Jeśli chodzi o emitowane promieniowanie, kuchenki mikrofalowe produkują fale niejonizujące, które są podobne do promieniowania telefonu komórkowego, z tym że są znacznie silniejsze. Istnieją badania, w których stwierdzono, że wystarczy tylko jedna minuta w kuchence mikrofalowej, aby zniszczyć związki zawarte w czosnku, które pomagają w walce z rakiem. Dla porównania, ten sam proces trwa około 45 minut w tradycyjnym piekarniku.

Inne badania wskazują, że mikrofale eliminują aż 97 procent przeciwutleniaczy zawartych w brokułach, podczas gdy w procesie gotowania traci się ich jedynie 66 procent. Poza tym istnieje wiele chorób i problemów zdrowotnych, które są spowodowane przez kuchenki mikrofalowe.

Oto 14 problemów zdrowotnych spowodowanych działaniem mikrofalówek:

  • Wady wrodzone
  • Zaćma
  • Osłabienie pracy systemu immunologiczny
  • Obniżenie odporności na mikroorganizmy
  • Zmniejszenie stężenia hemoglobiny
  • Spadek białych krwinek
  • Uszkodzenia komórek
  • Bezsenność
  • Zmęczenie
  • Uszkodzenie mózgu
  • Otyłość
  • Nowotwory
  • Podwyższony cholesterol
  • Zawały serca

Jak żywność jest uszkadzana przez kuchenkę mikrofalową?

Kuchenka mikrofalowa, jak wspomnieliśmy wcześniej, ma wpływ na żywność, którą spożywamy. Zabija jej smak oraz zmniejsza wartości odżywcze zawarte w produktach. Co więcej, niszczy przeciwutleniacze zawarte w żywności.

Może Cię zainteresować