Zależy Ci na witaminach? Jedz grillowane lub ugotowane warzywa!
Dietetycy często rekomendują jedzenie surowych warzyw. Badania wykazały jednak, że część z nich lepiej poddać obróbce termicznej! Mamy tu na myśli lekkie gotowanie, parowanie, grillowanie czy pieczenie. Dlaczego? Bo to dzięki takiemu przyrządzeniu witaminy w nich zawarte są łatwiejsze w przyswajaniu przez organizm. Oto lista takich warzyw!
#1 MARCHEWKI
Znane ze swojej zawartości beta-karotenu marchewki, przekazują nam go w pełni dopiero wtedy, kiedy lekko je zgrillujemy lub ugotujemy na parze. Tylko wtedy nasz organizm przyswoi w pełni beta-karoten i zamieni go w witaminę A.
#2 SZPINAK
Poza faktem, że szklanka ugotowanego szpinaku zawiera go o wiele więcej, niż szklanka surowego, szpinak zawiera kwas szczawiowy. Utrudnia on przyswajanie magnezu i żelaza, przez co może prowadzić do formowania się kamieni w nerkach. Po obróce termicznej traci go nawet do 80%.
#3 SZPARAGI
Bogate w błonnik szparagi, dopiero po ugotowaniu na parze lub zblanszowaniu, pokażą nam wszystkie swoje dobre strony. To wtedy ułatwią nam przyswajanie witamin A, B, C, E i K i zwiększy się ich działanie antyoksydacyjne.
#4 CZERWONA PAPRYKA
Aby to bogate źródło karotenoidów odziaływało na nasz organizm, trzeba dostarczyć mu ciepła. Dlatego pieczone papryki są najzdrowsze. Taka sucha obróbka termniczna sprzyja także uwalnianiu się antyoksydantów.
#5 POMIDORY
Czerwony pigment, który zawieraja pomidory, jest zbawienny dla naszego zdrowia. Likopen, bo o niego chodzi, ma właściwości antyzapalne, dzięki czemu wspiera leczenie chorób nerwowych, nowotworów czy chorób układu krążenia. On także staje się lepiej przyswajany po zblanszowaniu lub ugotowaniu pomidorów na patelni.
#6 BROKUŁY
Te niepozorne zielone warzywa świetnie chronią nasz organizm przed chorobami nowotoworymi. Jednak by do tego doszło, muszą być pokrojone i ugotowane, najlepiej na parze!
Oczywiście nie mamy nic przeciwko chrupaniu surowej marchewki lub papryki. Ale część warzyw dopiero po dawce ciepła uwalnia swoje prozdrowotne właściwości. Dlatego wydrukujcie sobie naszą listę i przez jakiś czas spróbujcie obchodzić się z tymi warzywami w polecany przez nas sposób.