Nie popełniaj błędu! Nie wyrzucaj szypułek i listków truskawek do kosza

Któż za nas nie uwielbia świeżo zerwanych truskawek z cukrem i śmietaną? To wyjątkowo smaczne połączenie, na które skusiłby się praktycznie każdy. Pamiętajmy również, że truskawki to owoce zawierające w sobie masę cennych, niezbędnych człowiekowi witamin (A, E i niektóre z grupy B) i składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy). Czerwone owoce mają również niski indeks glikemiczny, dlatego bardzo często są polecane również w różnego rodzaju dietach.

Niestety, podczas gdy przygotowujemy je do spożycia, wielu z nas popełnia ten sam błąd – wyrzucamy szypułki i liście truskawek do kosza.

Nie popełniaj błędu! Nie wyrzucaj szypułek i listków truskawek do kosza
UdostępnijWikimedia Commons

Co się z tym wiążę? Otóż mycie truskawek bez szypułek pod bieżącą wodą powoduje, że owoce tracą intensywny smak. Takie rozwiązanie dodatkowo wypłukuje niektóre cenne składniki odżywcze. Warto więc zwracać przy zakupie uwagę, czy dane truskawki posiadają zarówno szypułkę, jak i listki.

Szypułki można jeść!

Zawarta w nich spora ilość chlorofilu chroni organizm przed rozmnażaniem się wolnych rodników, oczyszcza go z toksyn, wyrównuje poziom cukru we krwi, ale również poprawia kondycję skóry i nadaje jej zdrowszego wyglądu. Zalet jest więc mnóstwo!

Czy liście truskawek również można wykorzystać?

Oczywiście, że TAK! Napary przygotowane z truskawkowych liści pomagają w leczeniu m.in. bolącego gardła, anemii, infekcji układu moczowego, stanów zapalnych jamy ustnej, kamicy żółciowej czy szkorbutu.