Kategorie Medycyna naturalnaNaturalne lekarstwa

Syrop z mniszka lekarskiego, jak zrobić? Genialne lekarstwo na piękną cerę i trawienie

Syrop z mniszka lekarskiego, jak zrobić? I właściwie na co nam pomaga? Mikstura ta jest stosowana w celu łagodzenia kaszlu i chrypki, a sam miód z mniszka przyśpiesza gojenie się ran i oczyszcza organizm z toksyn, a co więcej, wykazuje on właściwości przeciwmiażdżycowe.

Syrop z mniszka uzyskuje się z kwiatów mlecza. Ten niepozorny kwiat ma niesie wiele dobrego dla zdrowia!

#1 Jest bogaty w witaminy A, C, D

A one są niezbędne, by nasz układ odpornościowy działał prawidłowo.

#2 Zawiera witaminy z grupy B

To witaminy, które wspomagają pracę wątroby i korzystnie wpływają na układ nerwowy.

#3 Mniszek lekarski jest bogaty w garbniki

Cechują się właściwościami przeciwświądowymi i przeciwzapalnymi, a co więcej działają bakteriobójczo.

#4 Zawiera minerały takie jak potas, krzem i żelazo

A one są odpowiedzialne m.in. za prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego.

#5 Jest w nim insulina

A to ona obniża poziom cukru we krwi!

#6 Zawiera także kwas krzemowy

Kwas ten poprawia wygląd skóry, cery i łagodzi m.in. trądzik.
Lekarze zalecają stosowanie 2 łyżeczek syropu każdego dnia
Jak widzisz, syrop z mniszka to skarbnica piękna i zdrowia! 

Oprócz pozytywnego działania na naszą urodę, jest perfekcyjnym lekarstwem także na kaszel, chrypkę czy stany zapalne jamy ustnej. Pomoże także przy stanach zapalnych dróg oddechowych i poprawi trawienie

Syrop z mniszka lekarskiego, jak zrobić?

Będziesz potrzebował: 500 główek kwiatu mniszka lekarskiego

1 litr wody
1 kg cukru 
1-2 cytryny

Syrop z mniszka lekarskiego, jak zrobić? -Rozłóż kwiaty na białym papierze, a następnie przejrzyj czy nie mają robaczków. Wyczyszczone kwiaty zalej wodą i gotuj przez 20 minut, a po tym czasie należy całość ostudzić i zostawić na noc.

Na następny dzień odcedzamy napar na gazie, a kwiaty wyrzucamy. Do całości wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny.

Tak przygotowaną miksturę gotujemy 2 godziny od czasu do czasu mieszając. 

Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Źródło i fotografie: mojepasjekrakow.blogspot.com | Miniatura wpisu: pinterset.com pinterset.com