Te domowe syropy z naturalnych składników uwolnią cię od uciążliwego kaszlu i przeziębienia
Przepisy na naturalne syropy, pomagające pokonać przeziębienie i kaszel przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Babcine receptury na domowe leki do dziś cieszą się ogromną popularnością dzięki temu, że są wolne od chemii a co najważniejsze skutecznie działają.
Oto kilka przepisów na domowe syropy, które uwolnią cię od uciążliwego kaszlu i pomogą walczyć z przeziębieniem:
1. Syrop czosnkowy
Czosnkowy syrop to naturalny antybiotyk. Wzmacnia odporność organizmu, szczególnie w okresie częstych zachorowań na grypę. Czosnek wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jego regularne stosowanie obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Domowy syrop z czosnku najlepiej spożywać profilaktycznie,zanim pojawią się objawy choroby. Wesprze on organizm w walce z patogenami. Dorośli powinni spożywać go 2 razy dziennie po 2 łyżki, natomiast dzieciom można podawać zmniejszoną dawkę wraz z mlekiem.
Składniki:
- 1 główka czosnku,
- 200 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 200 ml miodu,
- przegotowana i ostudzona woda
Sposób przygotowania:
- Czosnek należy zmiażdżyć, aż puści soki
- Następnie należy dodać octu lub sok z cytryny oraz miód
- Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty
- Możesz dolać do syropu wody, jeśli jest on zbyt gęsty.
- Gotowy syrop należy umieścić w słoiczku lub szklanej butelce i schować w lodówce na 5 dni. Po upływie tego czasu jest gotowy do spożycia
2. Syrop z cebuli
Naturalny syrop z cebuli to chyba najpopularniejszy domowy lek na odporność i przeziębienie. Jest bezpieczny i mogą go stosować zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci oraz seniorzy. Posiada łagodny smak, dzięki czemu chętnie przyjmowany jest przez nasze pociechy.
Cebula dostarcza cennych witamin i składników odżywczych. Posiada również błonnik, wapń, potas, witaminę C, witaminę B6, siarkę, przeciwutleniacze i flawonoidy. Bogata jest także w kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nie można zapomnieć również o tym, że cebula wzmacnia odporność oraz walczy z anemią.
Składniki:
- 1 cebula,
- cukier
Sposób przygotowania:
- Cebulę należy obrać i drobno posiekać
- Następnie należy przełożyć cebulę do słoiczka lub miseczki i zasypać dużą ilością cukru
- Naczynie należy przykryć i odstawić na 5-7 godzin, aż cebula puści soki
- Po upływie tego czasu należy odcedzić syrop przez sitko lub gazę
- Można spożywać go od razu, w czasie choroby nawet co 2-3 godziny po 1 łyżeczce
3. Syrop z imbiru i miodu
Syrop z imbiru i miodu ma działanie łagodzące objawy choroby oraz rozgrzewające. Imbir, który jest znanym środkiem odkażającym i przeciwzapalnym, walczy z bakteriami, wirusami i grzybami. Cytryna dodana do mikstury wzmocni jej działanie dzięki witaminie C.
Składniki:
- szklanka miodu,
- 1 cytryna,
- korzeń imbiru
Sposób przygotowania:
- Miód umieść w słoiczku
- Wyparz cytrynę i wraz ze skórką dodaj ją do miodu, uprzednio pokrojoną w plastry
- Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do mieszanki
- Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zamknij słoik i odłóż na 24 godziny w chłodnym miejscu
- Syrop można spożywać po jednej łyżeczce dziennie lub dodawać do herbaty według uznania.
Zero chemii i samo zdrowie. Wypróbuj przepisy już dziś!