Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieSuperfoods

Ten genialny trik pozwoli Ci zachować świeże awokado po rozkrojeniu na dłużej

Obrałaś awokado, wykorzystałeś jego część, a druga część zepsuła się tak szybko, że nawet nie wiesz, kiedy to się stało?  Skąd ja to znam… Okazuje się jednak, że jest pewien sposób, który pomoże Ci wydłużyć przydatność do spożycia pozostałej części. To prostsze niż myślisz.

Kilka słów o awokado

O awokado można by było powiedzieć wiele dobrego. Zacznijmy jednak od tego, że jest to roślina, a właściwie drzewo hodowane od dawna w Meksyku. Owoce awokado były niegdyś jednym z podstawowych składników diety Azteków. Awokado w swoim składzie zawiera aż 20-30% tłuszczów (100 g owocu to blisko 220 kcal), przez co często jest nazywany owocem maślanym. To, że jest tłuste, nie oznacza jednak, że jest niezdrowe. Wręcz przeciwnie… Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado dają uczucie sytości, przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszeniu masy ciała, a w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo obniża poziom „złego cholesterolu” LDL powodując jednocześnie wzrost „dobrego cholesterolu” HDL we krwi.

Pixinio

Awokado jest także bogatym źródłem witaminy E znaną również jako witamina młodości. Pozostałe witaminy, jakie znajdziemy w awokado, to witamina A, B1, B3, PP, K, H, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy. Nie można nie wspomnieć również o zawartości substancji mineralnych takich jak wapń, potas czy fosfor.

Wszystkie te zalety sprawiają, że awokado jest w pewien sposób niezastąpione, dlatego tak często jest istotną i znaczącą pozycją w dobrze zbilansowanej diecie wielu osób.

Jest jednak pewien minus. Awokado szybko się psuje, zwłaszcza, kiedy jest już rozkrojone.

Doskonale oddaje to poniższy, humorystyczny obrazek.

Na szczęście jest na to sposób! Zapoznaj się z nim bliżej, a nie będziesz musiał wykorzystywać całego awokado od razu, a co gorsza wyrzucać jego części, która nie nadaje się już do spożycia.

Pewna użytkowniczka serwisu TikTok o nicku @ marg13d podzieliła się genialnym trikiem, który pomoże Ci zachować świeżość awokado na dłużej. To naprawdę działa!

Co należy zrobić?

  1. Odetnij górną część awokado (nie tnij go na długość).
  2. Weź łyżeczkę i przez odciętą część weź tyle awokado, ile potrzebujesz.
  3. Resztę umieść w szczelnym pojemniku

Ze względu na to, że awokado wciąż jest otoczone skórą (nie jest obrane), pozostanie świeże i zielone na dłużej.

Nagranie, które umożliwia przedłużenie przydatności do spożycia awokado publikujemy poniżej.

@marg13d##mindblown ##cookinghack ##cookinghacks ##avocado ##lifehack ##tiktoklifehacks ##lifehacks

♬ original sound – margaretdrisi

Źródła: www.buzzfeed.com, www.tiktok.com