Prosty w realizacji przepis na sok z czarnej porzeczki uznawanej za istną skarbnicę witaminy C
Lekko kwaskowy, delikatnie słodki i orzeźwiający – tak większości z nas zapewne kojarzy się sok z czarnej porzeczki, któremu nie sposób się oprzeć. Warto pić go jednak nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także i przede wszystkim właściwości zdrowotne. Co ciekawe, ten najzdrowszy, a zarazem najsmaczniejszy przyrządzisz sama w domu, dzięki czemu masz wpływ zarówno na jego smak, jak i kaloryczność. Jego kolejną zaletą jest fakt, że można go zapasteryzować i pić jesienią lub zimą, gdy nie będziemy mieć dostępu do świeżej, czarnej porzeczki.
Sok z czarnej porzeczki – dlaczego warto go pić?
Czarna porzeczka słynie z tego, że jest bardzo bogata w witaminę C – zaledwie 100 g czarnej porzeczki pokrywa około 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Na zawartości tzw. kwasu askorbinowego się jednak nie kończy. Porzeczki zawierają również witaminy z grupy B, flawonoidy, żelazo, cynk, magnez, wapń czy antocyjany, czyli naturalne związki chemiczne pochodzenia roślinnego.
Przechodząc już do rzeczy, dlaczego warto pić sok z czarnej porzeczki?
- wspiera odporność i skraca czas trwania infekcji
- pomaga zapobiegać dolegliwościom, które są skutkiem niedoboru witaminy C – jak już zostało wspomniane, czarna porzeczka jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. Kiedy więc w naszej diecie znajdzie się miejsce na sok z czarnej porzeczki, zapobiegniemy osłabieniu naczyń włosowatych czy niedokrwistości
- pomaga zapobiegać miażdżycy i nowotoworom – obecne w czarnych porzeczkach flawonoidy obniżają poziom złego cholesterolu normując tym samym ciśnienie tętnicze. Flawonoidy hamują także powstawanie związków, które mogą prowadzić do nowotworów
- pomaga zapobiegać powstawaniu pajączków i żylaków – obecna w czarnej porzeczce rutyna skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia śródbłonek
- spowalnia procesy starzenia – to kolejna zasługa wspomnianych wcześniej flawonoidów neutralizujących wolne rodniki
- działa antybakteryjnie – to zasługa antycyjanów, które są w stanie unieszkodliwić niektóre bakterie, zwłaszcza te odpowiedzialne za problemy żołądkowe
- skutecznie oczyszcza drogi moczowe – odpowiedzialna jest za to kwercetyna
- działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo
Sok z czarnej porzeczki w sklepie
Nie jest tajemnicą, że kupując sok lub nektar z czarnej porzeczki w sklepie, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że kupimy w ten sposób produkt bogaty dodatkowo w niechciany cukier. Finalnie podbije to znacznie jego kaloryczność – szklanka zakupionego nektaru z czarnej porzeczki może mieć nawet 180 kcal, a tego byśmy nie chcieli. Jeśli jednak już nie masz wyjścia, staraj się go rozcieńczać z wodą, co pozwoli Ci zachować nutkę smaku, a tym samym obniży kaloryczność płynu.
Zrób sok z czarnej porzeczki w domu
Najlepszym sposobem na sok z czarnej porzeczki jest po prostu zrobienie go samodzielnie w domu, dzięki czemu to my mamy pełną kontrolę nad jego składem, a przede wszystkim ilością cukru, który jest wykorzystywany w każdym przepisie – również tym, który znajdziesz poniżej.
Składniki:
- kilogram czarnej porzeczki
- 800 g cukru lub jego zamienników, dzięki czemu sok będzie mniej kaloryczny
- woda
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego umycia porzeczek. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą do takiego poziomu, aby owoce były przykryte. Całość gotuj przez 15 minut na małym ogniu – większość wody powinna wyparować. Po upływie wyznaczonego czasu odstaw na 12-24 godziny w chłodne miejsce. Następnie przecedź sok przez sitko do drugiego naczynia, dodaj cukier, zagotuj i mieszaj do momentu zniknięcia piany. Tak przygotowany sok przelej do butelek lub słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Odwróć je z powrotem dopiero gdy ostygną.