×

Oto niepokojące skutki uboczne wynikające ze spożywania białka w proszku. Każdy powinien je znać!

Proszki białkowe są wykorzystywane przez entuzjastów treningów na siłowni, aby budować mięśnie i zwiększać siłę, ale nie tylko przez nich. Uważa się, że białko, które cieszy się ostatnimi czasy ogromną popularnością, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, obniżające ciśnienie, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe. Niestety, proszki białkowe nie są pozbawione efektów ubocznych. Wiedza na ten temat może pomóc Ci zminimalizować potencjalne problemy zdrowotne.

Co za dużo, to niezdrowo…

Warto wiedzieć, że spożywanie zbyt dużej ilości białkowego specyfiku może spowodować problemy. Trzymaj się zalecanej ilości i postępuj zgodnie z instrukcjami sposobu przygotowania. Dostarczanie sobie kilku miarek białka dziennie nie powinno przynieść negatywnych skutków ubocznych tym, którzy są silnie zaangażowani w sport lub trening fizyczny. Jeśli natomiast będziesz dodawać białko do każdego posiłku i przesadzisz z jego ilością w swoim menu, doświadczysz szeregu trawiennych skutków ubocznych. Towarzyszyć będą Ci nudności i skurcze żołądka oraz wzdęcia i biegunki.

Jeśli masz problemy zdrowotne związane z nerkami, wątrobą lub towarzyszą Ci dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego albo cukrzyca, skontaktuj się z lekarzem, który poinformuje Cię, czy możesz spożywać białko w proszku oraz w jakich ilościach.

Nietolerancja laktozy a białko w proszku

Laktoza, czyli cukier znajdujący się w produktach mlecznych i mleku, występuje również w białku w proszku. Jeśli masz nietolerancję laktozy i spożywasz białko w proszku zawierające tę substancję, prawdopodobnie wystąpią u Ciebie objawy ze strony układu pokarmowego. Towarzyszyć mogą Ci ból brzucha, nudności, wzdęcia oraz biegunki – tak jak po spożyciu mleka lub produktów mlecznych.

Zaburzenia jelitowe i wzdęcia po izolacie białka z groszku

Jeśli masz nietolerancję laktozy lub jesteś weganinem, najprawdopodobniej będziesz używać izolatu białka groszkowego. Jeśli tak jest, powinieneś wiedzieć, że Twój organizm może być wrażliwy również na ten produkt. Konkretnie, oligosacharydy, czyli cząsteczki węglowodanów znajdujące się w ekstraktach z białka grochu, mogą powodować wzdęcia i dyskomfort w jelitach.

Zakłócenia endokrynologiczne wynikające ze spożywania białka sojowego

Fitoestrogeny, takie jak izoflawony występujące w białku sojowym, mogą zakłócać równowagę hormonalną w organizmie. Mogą one zmniejszyć aktywność estrogenu, ponieważ blokują ten produkowany w organizmie hormon przed wiązaniem. Istnieją również doniesienia sugerujące, że białko sojowe może powodować problemy z płodnością, szczególnie wpływając na płodność kobiet. Badania na zwierzętach potwierdzają tę teorię.

Wpływ słodzików zawartych w białku w proszku

Większość białek w proszku zawiera słodziki w różnych formach, aby specyfik był smaczniejszy. Zawsze sprawdzaj, jaki rodzaj cukru lub substancji słodzącej jest używany do produkcji preparatu. Maltitol i sorbitol, jak również izolowana fruktoza, mogą powodować rozstrój żołądka. Wiadomo także, że nadmierne spożycie sorbitolu wywołuje efekt przeczyszczający i może powodować wodniste stolce.

Metale ciężkie w białku?

Badanie różnych rodzajów białek w proszku wykazało, że metale ciężkie były obecne w każdej z testowanych próbek. Do znalezionych w nich metali ciężkich należą ołów, rtęć, arsen i kadm. Wszystkie one mogą powodować szereg skutków ubocznych, w tym zaparcia, zmęczenie, bóle mięśni i stawów, a także bóle głowy. Niestety, tylko trzy porcje dziennie niektórych produktów białkowych spowodowałyby przekroczenie maksymalnych dopuszczalnych dziennych limitów ekspozycji dla tych pierwiastków. Czy to nie jest wystarczający powód, aby zastanowić się nad sensem ich stosowania?

Może Cię zainteresować