Salmonella w mrożonych udkach z kurczaka. Takie mięso trafiło z Polski do Czech

Nie ucichła jeszcze afera z mięsem z rzeźni bez weterynarza, a już docierają do nas kolejne przykre wieści.

Salmonella w mrożonych udkach z kurczaka. Takie mięso trafiło z Polski do Czech
Udostępnijpinterest.com

Do Czech trafiła z Polski parta mrożonych kurzych udek o wadze 1200 kg, która miała w sobie pałeczki salmonelli

Wykazała to kontrola weterynaryjna w hurtowni w Lounach. Dystrybucja mięsa drobiowego z Polski została wstrzymana.

Salmonella w mrożonych udkach z kurczaka. Takie mięso trafiło z Polski do Czech
Udostępnijgoogle.com

Firma odpowiedzialna za udka to Inter-Natural 2000

O wynikach kontroli poinformowała agencja CTK. Obawia się ona, że zakażone mięso z Polski może być w Czechach znacznie więcej.

Co ciekawe, Komisja Europejska po raz kolejny zaapelowała do władz czeskich, by przestały systematycznych kontroli polskiej żywności, ponieważ te są już prowadzone od ubiegłego tygodnia. Zalecili, by kontrola opierała się jedynie na wyrywkach, gdy jest dla nich uzasadnienie.

To kolejny przypadek, gdy o polskim mięsie mówi się źle za granicami naszego kraju. Nic dziwnego, w końcu co chwilę wychodzą duże nieścisłości z nim związane.

Salmonella w mrożonych udkach z kurczaka. Takie mięso trafiło z Polski do Czech
Udostępnijpinterest.com

Jedno jest pewne – mamy dużo do naprawienia w kwestii żywności z Polski

I im szybciej to zrobimy, tym lepiej dla nas. Zgodzisz się?

A może i Tobie zdarzyło się kupić mięso, które wzbudziło Twoje wątpliwości? Jeżeli tak, koniecznie napisz o tym w komentarzu na Facebooku.