Najzdrowsze warzywo na świecie leczy skórę i eliminuje toksyny. Rukiew polecają nawet dietetycy

Co byś zrobił, gdybym powiedziała Ci, że jest takie warzywo, które jest najzdrowsze ze wszystkich? Ma więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż borówki czy cytryna…

Niestety jest to warzywo zapomniane. O którym właściwie zielonym przyjacielu mowa?

Rukiew! Tak, rukiew została po raz pierwszy uprawiana w Eurazji, a dziś uprawia się ją w przeróżnych zakątkach świata.

Co takiego cudownego ma w sobie to warzywo?

Pewnie będziesz zaskoczony, ale zwalcza stres oksydacyjny w organizmie, zapewnia silne działanie przeciwutleniające, a także eliminuje toksyny z organizmu. To jednak nie wszystkie możliwości!

Rukiew oczyszcza krew, regeneruje komórki w ciele, a także poprawia apetyt.

Wielu dietetyków zaleca, by rukiew spożywać w postaci świeżo wyciśniętych soków. Jednak nie można spożywać ich bez rozcieńczenia, ponieważ mogą doprowadzić do stanu zapalnego w gardle i żołądku.

Roślina ta jest bardzo silna, dlatego zaleca się rozcieńczać sok z wodą w stosunku 1:5, czyli 1 część soki i 5 części wody

Pamiętaj także, by nie spożywać tego soku codziennie! Sok jest odpowiedzialny za wiele dobrych rzeczy, ale musisz uważać z jego ilością.

Okazuje się, że nawet stosowanie tego soku na zewnątrz ciała może przynieść wiele korzyści dla zdrowia np. skóry. Idealnie pozbywa się przebarwień, starzenia się i wypadania włosów.

Sam zabieg jest prosty. Wystarczy, że będziesz nacierać sokiem chore miejsce.

Wiele badań wykazało, że ekstrakt z wyciśniętego soku hamuje także rozwój raka i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Co więcej, rukiew zalecana jest także palaczom, ponieważ ma zdolność do neutralizowania negatywnych skutków palenia

Próbowałeś już kiedyś wykorzystać taki kompres do leczenia swoich problemów zdrowotnych? Jeżeli nie, wydaje mi się, że warto, ponieważ sami lekarze zalecają takie domowe leczenie.

Źródło: zdroweporadniki.pl | Fotografie: www.Instagram.com | Miniatura wpisu: google.com