Różowa czekolada najzdrowszym słodyczem na świecie. Jej naturalne barwniki są prozdrowotne
W skład rubinowej czekolady wchodzą ziarna rubinowego kakaowca, co oznacza zdrowie!
Kolor różowy na pewno nie kojarzy nam się z naturalnym produktem, ale tym razem wprowadza nas jedynie w błąd, ponieważ jest zupełnie inaczej.
Otóż ten uroczy kolor pochodzi z niesfermentowanych lub fermentowanych nie dłużej niż 3 dni ziaren rubinowego kakaowca. Są one prażone w taki sposób, by zaczynały nabierać rubinowego koloru.
Do wyprodukowania tej różowej czekolady nie używa się barwników!
Skąd pochodzą takie ziarna? Zbiera się je w Brazylii, Ekwadorze oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
Oczywiście receptura wytwarzania takiej czekolady nie jest zdradzona, ale wiadomo jedno – skład czekolady to miazga kakaowa i masło kakaowe.
Tak wytworzona czekolada jest zdrowa, a co więcej, jej naturalne barwniki mają właściwości prozdrowotne.
Pomagają m.in. zwalczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu
Czekolada bogata w kakao oferuje nam magnez i polifenole! Jedyny minus różowej czekolady dotyczy jej kaloryczności.
Koneserzy smaków czekolady mówią, że rubinowa smakuje słodko-kwaśno
Co więcej, wyczuwają także aromat lekko owocowy przypominający jagody. Podoba im się delikatna, kremowa konsystencja.
Różowa czekolada robi się w Polsce coraz bardziej popularna, jednak cena może odstraszyć
Cena za 1kg to około 60 zł! Ale jak wiadomo, to co dobre i zdrowe przeważnie niesie za sobą koszty.
A może już próbowałeś tego przysmaku? Jeżeli tak, gdzie kupiłeś tę czekoladę?