Rokitnik to eliksir młodości i zdrowia. Poprawia pracę mózgu, krążenie i zapobiega dolegliwością żołądkowym

Każdy z nas chce być zdrowy jak najdłużej to tylko możliwe. W końcu to oznacza pełną sprawność i zadowolenie z życia. Nie bez powodu powraca się do ziołolecznictwa i wszystkiego tego, co daje nam matka natura. Często takie działania sprawiają, że na dłużej zachowujemy zdrowie, a co za tym idzie – radość i społeczne życie.

Niestety, wiele osób choruje już w młodym wieku, co odbiera im pewność siebie i poznawanie świata w taki sposób jakim sobie wymarzyli

Warto więc włączyć ziołolecznictwo do codziennego życia. Dostarczanie niezbędnych składników do organizmu na pewno poprawi jakość życia i zapobiegnie wielu chorobom.

Rokitnik, bo o nim mowa, to zioło, które coraz mocniej zakorzenia się w kosmetykach, kulinariach i suplementach

Jako ciekawostkę napiszę Ci, że rokitnik nazywa się także rosyjskim ananasem, złotem Syberii lub cierniem morskim. Pewnie zastanawiasz się skąd te nazwy?

Rokitnik występuję w Europie, Azji i ciągnie się aż po Chiny

W Polsce znajdziemy go nad Bałtykiem, ale uwaga! Jest on pod ścisłą ochroną gatunkową. Sezon na niego przypada właśnie na wiosnę! Wiele osób, które od lat doceniają tę roślinę mówią, że te charakterystyczne pomarańczowe jagody na drzewie mogą przetrwać nawet całą zimę.

Dla kogo rokitnik będzie najlepszy?

To on posiada działanie wzmacniające siły obronne organizmu. Pokonuje ból i zapalenie. Co więcej pomaga usprawnić pracę mózgu i układu nerwowego. Ma pozytywny wpływ na krążenie i stymulacje systemu immunologicznego.

Rokitnik jest bogaty w witaminy takie jak A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B

Zawiera w sobie antyoksydanty, aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Niesamowite jest to, że rokitnik ma w sobie ogromne pokłady witaminy C, która nie ulega rozkładowi podczas gotowania

W Polsce popularność bije sok z rokitnika, który nazywa się także eliksirem młodości! Nie bez powodu tak jest. Odpowiednio przyrządzony sok z rokitnika zawiera dużo witamin oraz minerałów.

Można także przygotować konfiturę czy dżem. Jeżeli jednak stawiasz na sok, powinien być on lekko kwaskowaty i cierpki. Dobrze jest go łączyć z jabłkiem czy marchewką. Pamiętaj, że sok ten jest bardzo wydajny i zaleca się go rozcieńczać z wodą.

Poznaj przepis na sok

Umyj owoce i osusz za pomocą czystej ściereczki. Zasyp owoce cukrem i odstaw je na max. 8 godzin. Po tym czasie zagotuj mieszankę aż do wrzenia i pozostaw na kolejne pół godziny.

Po ugotowaniu, przecedź sok, wlej do butelek i wstaw wszystkie do dużego garnka. Zalej całość wodą na 3 cm i pasteryzuj przez 15 minut. W ostatnim kroku odstaw sok w ciemne miejsce i ciesz się zdrowiem!

Daj znać, jak Ci poszło i czy sok Ci smakuje! Jestem przekonana, że jego picie przełoży się na Twoje zdrowie!