×

Oto, co dzieje się w Twoim organizmie w ciągu 2 godzin od spożycia imbiru

Imbir jest jednym z najbardziej docenianych i rozpowszechnionych produktów na Ziemi. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko oryginalnemu smakowi, ale przede wszystkim swoim niezwykłym właściwościom leczniczym. Od tysięcy lat ludzie wykorzystują potęgę imbiru w medycynie naturalnej. Ale czy wiesz dokładnie, jak ta roślina wpływa na Twój organizm?

Sprawdź, co dzieje się z Twoim ciałem w ciągu 2 godzin po jego spożyciu

Imbir jest dobrze znany jako skuteczny środek na dolegliwości pokarmowe. Wyniki przeprowadzonych badań naukowych pokazują, że imbir nie jest jedynie dobrym produktem na problemy żołądkowe, ale znajduje zastosowanie również w przypadku zwalczania stresu. Jest on również skutecznym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki oraz działa przeciwzapalnie.

Już nieduża porcja imbiru może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. 3 gramy imbiru mogą wydawać się małą ilością, ale w przypadku tej rośliny to wystarczająca ilość, aby zauważyć, jak duży wpływ ma na organizm.

Co dzieje się w organizmie w ciągu 2 godzin po spożyciu imbiru?

Działanie w 1 godzinie:

W pierwszej godzinie po spożyciu imbir „rozgrzewa” żołądek od środka. W tym czasie wywiera również wpływ na florę żołądka oraz łagodzi objawy dolegliwości pokarmowych.

W tym czasie imbir ulega również trawieniu, a wszystko za sprawą pobudzonego układu trawiennego. Równocześnie odbywa się regeneracja na poziomie komórkowym. Silne właściwości atyoksydacyjne imbiru stymulują proces regeneracji komórek.

Działanie w 2 godzinie:

W drugiej godzinie po spożyciu imbiru sprawia on, że organizm jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. W tym samym czasie imbir:

  • zwalcza stany zapalne w organizmie
  • zapobiega występowaniu migreny, gdyż blokuje działanie prostaglandyny, czyli substancji, która powoduje zapalenie naczyń krwionośnych mózgu
  • niweluje bóle menstruacyjne
  • przeciwdziała stresowi
  • niweluje nudności i zawroty głowy
  • przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych, szczególnie zapobiega rakowi jelita grubego
  • przyśpiesza procesy trawienne ułatwiając utratę wagi
  • eliminuje problemy związane z układem trawiennym
  • zwalcza pasożyty w jelitach
  • dzięki właściwościom wykrztuśnym i przeciwkaszlowym stanowi idealny lek na kaszel, grypę i przeziębienie
  • zapobiega rozwojowi problemów sercowo-naczyniowych
  • działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną
  • zwiększa koncentrację i wydajność umysłową
  • poprawia krążenie krwi

Jednym ze sposobów przyjmowania odpowiedniej dawki imbiru dziennie jest przygotowanie naparu:

Składniki:

  • 3 g mielonego lub odrobina startego, świeżego imbiru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj do niej imbir i odstaw na 4 minuty w celu zaparzenia. Po upływie tego czasu możesz dodać miód i sok z cytryny w celu poprawy walorów smakowych.

Regularne spożywanie takiego naparu sprawi, że będziesz czerpać z tej rośliny to, co ma najlepszego do zaoferowania.