×

Ludowe sposoby na szybkie pokonanie przeziębienia. Nie będziesz potrzebował antybiotyku

Przeziębienia panoszą się wśród nas, a my powinniśmy czym prędzej zacząć im zapobiegać jeszcze zanim nas złapią.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Klinika Witaminowa (@klinikawitaminowa)

Kluczową rolę odgrywają witaminy i wzmacniające odporność probiotyki oraz naturalne antybiotyki

Jeżeli włączysz je do codziennej diety, choroba Ci nie straszna! Mowa o czosnku, cebuli, chrzanie czy kiszonkach. Na Twojej liście powinna znaleźć się także papryka, brukselka, kapusta, szpinak i natka pietruszki.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Bentomania (@bentomania.pl)

Witaminowe love – najlepszą drogą do wzmocnienia odporności są witaminy z grupy B i C

Pamiętaj o nich profilaktycznie oraz po chorobie, ponieważ czas trwania choroby się skraca. Solidne pokłady witamin z grupy B znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych, na przykład razowym pieczywie i ciemnym makaronie oraz w kaszach.

Nie zapominaj o witaminie C, którą znajdziesz w:

#1 papryce,

#2 brukselce,

#3 kapuście czerwonej i białej oraz włoskiej,

#4 kiszonkach,

#5 kalafiorze,

#6 szpinaku,

#7 natce pietruszki,

#8 pomidorach.

Pamiętaj jednak, że wzmocnienie i wydłużenie działania witaminy C jest równie ważne. Pomogą Ci w tym warzywa i owoce bogate w błonnik, takie jak:

#1 jabłka,

#2 porzeczki,

#3 czosnek,

#4 cebula,

#5 brokuły.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Miriola Dzik (@kurarysuje)

Wzmacniaj odporność dzięki kiszonkom!

W czasie fermentacji tych warzyw powstaje kwas mlekowy, który nie tylko reguluje florę bakteryjną w jelitach i wspomaga trawienie czy wchłanianie produktów przemiany materii, lecz także oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.

W okresie przeziębień warto sięgać po kiszony czosnek

#1 Obrane ząbki czosnku umieść w słoiku i zalej wodą, która pozostała po kiszonych ogórkach.

#2 Starannie zakręć słoik i odstaw w zacienione miejsce na co najmniej czternaście dni.

#3 Po ukiszeniu jedz po ząbku czosnku dziennie, a sok z ogórków pij trzy razy dziennie po łyżeczce.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Iwona Lindyberg (@moc_dakini)

Czy znasz rutynę? Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie, a w połączeniu z witaminą C leczy pierwsze objawy przeziębienia

Znajdziesz ją w pomidorach, cebuli, marchwi, dyni oraz jagodach!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Niebo na Językach (@niebonajezykach)

I na sam koniec broń od wszystkich babć, czyli soki i napary z malin i czarnych porzeczek

Nnaturalnym środkiem stosowanym w leczeniu objawów przeziębienia oraz grypy są maliny i czarne porzeczki.

#1 Dwie łyżki liści z malin zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na piętnaście minut, a następnie go wypij.

#2 Korzystnie działa też sok z czarnej porzeczki, który oczyszcza organizm z toksyn!

Może Cię zainteresować