Wysoko przetworzona żywność z supermarketów znacznie skraca życie i powoduje nowotwory

To, że zła dieta jest niezdrowa, wie każdy. Jednak zapominamy o tym, gdy się do niej przyzwyczajamy.

Wysoko przetworzona żywność z supermarketów znacznie skraca życie i powoduje nowotwory
Udostępnijpinterest.com

Dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, dlatego to co wkładamy do siebie ma ogromne znaczenie na to, jakimi jesteśmy ludźmi

Nic dziwnego, że coraz więcej osób jest chorych na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Nawet Ci, którzy na codzień starają się zdrowo odżywiać, trafią czasem w sidła przetworzonej żywności.

Francuskie badania nie pozostawiają złudzeń

Szeroko zakrojone badania wskazują na związek przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci.

Wysoko przetworzona żywność z supermarketów znacznie skraca życie i powoduje nowotwory
Udostępnijpinterest.com

Otóż okazało się, że gotowe dania z supermarketów umiarkowanie zwiększają ryzyko zgonu

Jak mówi Mathilde Touvier z Universite Paris 13, która stała na czele grupy badawczej – „Nie powinniśmy panikować i stwierdzać, że jedzenie gotowej pakowanej żywności spowoduje, że nasze ryzyko śmierci wzrośnie o 15%. Te badania to raczej kolejny krok ku lepszemu zrozumieniu związku pomiędzy zdrowiem, a wysoce przetworzoną żywnością.”

Badania przeprowadzono na dziesiątkach tysięcy osób, którzy poddali się im w latach 2009 do 2017. Udział wzięło aż 45 000 osób w wieku ponad 45 lat. Większość z chętnych stanowiła płeć piękna.

Co sześć miesięcy badani wypełniali kwestionariusze, które otrzymywali losowo przez 2 tygodnie. W raportach zadawano pytania o ich dietę w ciągu ostatnich 24 godzin.

Zapewne jesteście ciekawi, jakie wyszły wyniki badań!

Wysoko przetworzona żywność z supermarketów znacznie skraca życie i powoduje nowotwory
Udostępnijpinterest.com

W czasie badań dokonał się zgon około 600 osób

Po zakończeniu badań naukowcy dokładnie przeanalizowali zależności i wynikało z nich jasno, że 10% wzrost ilości spożywanej bardzo wysoko przetworzonej żywności jest spójny z 15% wzrostem śmiertelności…

Należy pamiętać, że to właśnie przetworzona żywność jest podczas produkcji podgrzewana w wysokich temperaturach. Co więcej, dodaje się do niej wszelkie środki konserwujące i inne straszne rzeczy, których nie chciałbyś zjeść bezpośrednio

Z badań wynikło także, że osoby jedzące wysoko przetworzoną żywność, częściej choruje na nowotwory.

Musimy jednak pamiętać, żeby brać poprawkę na dokładność informacji przekazywanych przez samych badanych. Wierzymy, że były one prawdziwe.

Takie wyniki dają do myślenia. Jak widać, wiele od nas zależy jakiego wieku dożyjemy… A jak Ty się odżywiasz? Czy masz sobie coś do zarzucenia?