Tanim kosztem zrób własny ocet jabłkowy, który skutecznie odchudza nawet za duży brzuch
O właściwościach octu jabłkowego pisaliśmy wielokrotnie. Jedną z najważniejszych jest to, że picie go na czczo poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i ułatwia chudnięcie. Teraz możecie przygotować najprawdziwszy, najlepszy ocet jabłkowy samodzielnie!
Jabłka
Wybierzcie miks jabłek. Zalecamy proporcje 50% słodkiego gatunku, 35% cierpkiego i 15% kwaśnego. W sumie powinniście przygotować około 3 kg jabłek.
Składniki
3 kg jabłek – około 1,5 kg skórek z jabłek
1 i 1/4 litra wody
5 łyżeczek miodu naturalnego
4 litrowy słoik
gaza
sznurek
Przygotowanie
Słoik dokładnie wyparzcie we wrzątku i całkowicie wysuszcie. To bardzo ważny krok! Jabłka umyjcie, najlepiej gdyby pochodziły ze sprawdzonego źródła i nigdy nie były opryskiwane. Obierzcie tak, by zebrać około 1,5 kilograma grubych obierek. Z miąższu polecamy zrobić smoothie lub szarlotkę!
Następnie zagotujcie wodę, wyłączcie, po chwili dodajcie do niej miód i wymieszajcie tak, by całkowicie się rozpuścił. Skórki jabłek przełóżcie do słoika i zalejcie letnią wodą z miodem. Na wierzchu połóżcie mały słoik lub kieliszek (również wyparzony!), który obciąży jabłka i powstrzyma przed wypływaniem ponad poziom zalewy. Teraz wystarczy, że zakryjecie słoik gazą, obwiążecie sznurkiem i odstawicie w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Pamiętajcie by co 2-3 dni mieszać ocet drewnianą łyżką.
Jeśli zauważycie pleśń na powierzchni octu, niestety musicie go wyrzucić i zacząć proces od nowa. Kiedy ocet jest gotowy? Gdy przestanie się pienić. Oznacza to, że ma już pełnie swoich prozdrowotnych mocy! Możecie go przecedzić, przelać do butelek i przechowywać w zacienionym miejscu.
Stosujcie na zdrowie!