Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieSuperfoodsZdrowe zakupy

8 zdrowych produktów spożywczych, których przedawkowanie może nam poważnie zaszkodzić

Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych diet i jest szczególnie zalecana osobom starszym, a zwłaszcza osobom, którzy mają problem z odpornością i prawidłową pracą jelit. Sposób żywienia, o którym mowa, jest bogaty w warzywa, rośliny strączkowe, ryby, owoce morza, produkty pełnoziarniste i orzechy. Szum wokół takiego sposobu odżywiania spowodował, że wiele ludzi skupiło się tylko i wyłącznie ściśle określonej grupy produktów. Produktów, które często ograniczały się do kilku pozycji. Produktów, które nie były w stanie zaoferować wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie o to jednak w tym wszystkim chodzi.

Czy można „przedawkować zdrową żywność”? Przyjrzyjmy się temu z bliska. Co się stanie, jeśli będziemy jeść lub pić za dużo…

#1 Marchwi

Marchew jest dostarcza naszemu organizmowi beta-karotenu, który organizm przekształca się w witaminę A. Nie istnieje więc coś takiego jak nadmiar witaminy A, ponieważ organizm sam przekształca beta-karoten w witaminę A. Może natomiast wystąpić nadmiar beta-karotenu, co może prowadzić do karotenemii – schorzenia, które objawia się żółtą barwą skóry lub plamami z nadmiaru barwnika. Schorzenie ustępuje, kiedy ograniczymy podaż beta-karotenu.

Pixabay

#2 Kombuchy

Chiński napój poprawia trawienie i kondycje jelit. Należy mieć jednak świadomość, że kombucha zawiera także związek uboczny fermentacji drożdży, który spożywany w dużych ilościach może powodować wzdęcia i zaburzenia trawienia.

#3 Wody

Tak wiele mówi się o piciu wody. Wszystko jednak ma swój umiar, choć zbyt duża ilość wody w organizmie zdarza się bardzo rzadko. Nadmierne nawodnienie organizmu może prowadzić do nagłego spadku poziomu elektrolitów, niewydolności nerek, a także obrzęków narządów wewnętrznych.Zatrucie może objawiać się podobnie do odwodnienia – senność, rozkojarzenie, zmęczenie, bóle i zawroty głowy czy zmęczenie. Dla bezpieczeństwa nie powinno się więc pić więcej wody niż 2,7 litra w przypadku kobiet i 3,7 litra w przypadku mężczyzn na dobę.

Brightside

#4 Awokado

Awokado jest bogate w błonnik i witaminy. I choć obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi, warto mieć świadomość, że jest jednocześnie jednym z najkaloryczniejszych owoców. Pojedyncze awokado to bowiem blisko 240 kalorii, czego znaczną część stanowią tłuszcze. Spożywanie zbyt dużej ilości awokado może prowadzić do problemów z krążeniem. Połowa do jednego awokado dziennie jest jak najbardziej rozsądną dawką, która będzie miała korzystny wpływ dla naszego organizmu.

5 Buraków

Burak ćwikłowy jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Jest także bogaty tlenki azotu, które organizm przekształca w azotany odpowiedzialne za obniżanie ciśnienia krwi. Te z kolei są przekształcane w nitorzoaminy (wiele nitrozoamin wykazuje właściwości rakotwórcze, co zostało udowodnione na zwierzętach), które znajdziemy również w mięsie czerwonym. Z tego też powodu najlepiej unikać łączenia dużej ilości buraków i czerwonego mięsa.

Pexels

#6 Owoców morza

Wodorosty są rzadkim przykładem produktu pochodzenia niezwierzęcego bogatego w witaminę B12, co czyni go doskonałym substytutem mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jest również promowany jako pożywienie dla osób, które chcą schudnąć – zawdzięcza to wysokiej zawartości jodu i błonnika. Wysokie spożycie jodu może z kolei prowadzić do problemów z tarczycą, a nawet zwiększenia masy ciała. Warto mieć świadomość, że wodorosty mogą zawierać duże ilości metali ciężkich. Wiele zależy tutaj jednak od miejsca, w którym rosły.

#7 Soi

Produkty sojowe są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminę B, błonnik, potas, magnez i wysokiej jakości białko, które zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Jeśli jednak zmieniłeś dietę na dietę bogatą w produkty sojowe, a masz problemy z tarczycą, strzeż się. Soja może zakłócać stosowanie leków hormonalnych stosowanych w leczeniu niedoczynności tarczycy.

Pxhere

#8 Nasiona chia

Choć nasiona chia znane są głównie ze względu na ich wysoką zawartość kwasów omega-3, jak dotąd nie znaleziono dowodów na ich korzyści zdrowotne, zwłaszcza w odniesieniu do chorób sercowo-naczyniowych. Warto wiedzieć również, że omega-3 zawarta w nasionach chia jest słabiej wchłanialna niż ta, którą znajdziemy chociażby w łososiu – należy zjeść około 100g nasion chia więcej, aby dostarczyć organizmowi tyle samo omega-3, co z łososia. Sęk w tym, że 100 g nasion chia zawiera z kolei około 500 kcal!

Źródła: brightside.me