×

10 uwielbianych przez nas produktów, które tuczą najbardziej. Nie chcesz przytyć? Odstaw je!

Na szczupłą sylwetkę składa się co najmniej kilka czynników. Zaliczamy do nich m.in. aktywność fizyczną, uwarunkowania genetyczne, a przede wszystkim dobrze zbilansowaną dietę. Mówiąc o dobrze zbilansowanej diecie mamy na myśli nie tylko to, co ląduje na naszych talerzach, ale zwłaszcza w jakich ilościach. W końcu to ujemny bilans kaloryczny jest kluczem do utraty dodatkowych kilogramów. Chcąc go utrzymać, warto poznać listę bardzo kalorycznych produktów. Produktów, które znajdziesz poniżej. Koniecznie sprawdź, czy są w Twojej diecie.

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu

Aby nasz organizm mógł dobrze i prawidłowo funkcjonować, potrzebuje do tego odpowiedniej ilości energii. Energii pozyskiwanej z pożywienia. Drastyczne cięcia kalorii w celu zrzucenia dodatkowych kilogramów nie będzie więc najlepszym pomysłem i nie tylko z tego powodu… Dla przykładu, serce kobiety potrzebuje 440 kcal na 1 kilogram masy ciała, aby mogło pompować krew przez 24 godziny. Zapotrzebowanie energetyczne mózgu na bierne funkcjonowanie (bez myślenia) wynosi z kolei na dobę średnio 310 kcal.  Mózg jest jednak wyjątkowo sprytnym narządem (w końcu to „centrum dowodzenia”), ponieważ kiedy dostarczamy organizmowi zbyt mało kcal, ten „odcina” dopływ energii do innych organów i dostarcza ją sobie.

W przypadku „zasilania” narządów wewnętrznych organizmu znaczenie ma nie tylko ilość, ale także i przede wszystkim jakość i rodzaj pożywienia. Co to oznacza? Mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje przede wszystkim glukozy, serce kwasów tłuszczowych, wątroba węglowodanów, układ odpornościowy białka, witamin, minerałów itd.

CPM czyli całkowita przemiana materii

Skoro wiemy już, że nasz organizm potrzebuje energii, aby mógł poprawnie funkcjonować, warto zastanowić się, ile tej energii należy mu dostarczać. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może wyliczyć nam specjalista, np. dietetyk, lub możemy wyliczyć je sami posiłkując się ogólnodostępnymi wzorami. Chcąc wyliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, należy wziąć pod uwagę kilka czynników, jak chociażby wzrost, masę ciała, płeć, aktywność fizyczną czy wiek.

Całkowita przemiana materii (CPM) to wskaźnik, który uwzględnia minimum kalorii jakie zużywa Twój organizm w ciągu dnia na pracę narządów i utrzymanie Cię przy życiu, a także Swoiście Dynamiczne Działanie Pokarmu (SDDP) oraz dobową aktywność fizyczną. Wyliczając więc CPM otrzymamy ilość kalorii, która przy aktualnie prowadzonym trybie życia pomoże nam utrzymać aktualną masę ciała. CPM można wyliczyć za pomocą wzorów, które bez problemu znajdziesz w Internecie. Pomogą Ci w tym również przygotowane do tego kalkulatory. Jeden z nich znajdziesz tutaj.

Przykłady…

Dla przykładu, kobiety w wieku 19-30 lat o wadze 60 kg prowadzące średnio aktywny tryb życia będą miały dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2200 kcal, podczas gdy ich nieco starsze koleżanki o takiej samej masie ciała i prowadzące równie aktywny tryb życia mogą mieć dzienne zapotrzebowanie na poziomie 2300 kcal. W przypadku znacznie starszych pań (65-75 lat) to zapotrzebowanie będzie już niższe i będzie wahać się na poziomie 2000-2100 kcal.

W przypadku mężczyzn spawa wygląda nieco inaczej. Weźmy pod lupę pana w wieku 19-30 lat o masie ciała 70 kg i średniej aktywności fizycznej. Takie mężczyzna będzie potrzebował dziennie około 3050 kcal, podczas gdy jego starsi rówieśnicy o tej samej masie ciała i prowadzący równie aktywny tryb życia będą potrzebować 2950 kcal. W przypadku seniorów będzie to już natomiast tylko 2250 kcal.

Jakie produkty przyczyniają się do tycia?

Zrzucenie dodatkowych kilogramów będzie wymagało od nas obniżenia dziennego bilansu kalorycznego. To dlatego tak istotne jest zwracanie uwagi na to co jemy i ile dostarczamy organizmowi kalorii wraz z każdym posiłkiem. Żeby jeszcze bardziej Ci to zobrazować, wyobraź sobie sytuację, w której wychodzisz ze znajomymi do restauracji. Zamawiasz jasne piwo, co stanowi dodatkowe 250 kcal dla Twojego organizmu. Jeśli dojdą do tego różnego rodzaju przekąski w postaci orzeszków czy czipsów może dojść do tego, że przez 1-2h dostarczysz swojemu organizmowi około 1100 kcal, co stanowi niemalże połowę dziennego zapotrzebowania. A gdzie reszta posiłków? To samo tyczy się stołowania w fast foodach, tłustych dań, słodyczy i wielu innych przypadków i sytuacji, które nie sposób zliczyć.

Skupmy się jednak na tych produktach, które najczęściej przyczyniają się do tycia w przypadku Polaków:

  1. Majonez – 100 g majonezu to około 700 kcal, podczas gdy jedna łyżka to aż 175 kcal! Teraz sama odpowiedz sobie na pytanie, ile kcal dostarczasz swojemu organizmowi, gdy w sałatce znajdzie się co najmniej kilka takich łyżek.
  2. Masło – 100 g masła to około 750 kcal. 5 g masła, które ląduje na Twojej kanapce to z kolei dodatkowe 37 kcal. Ile takich kanapek w ciągu dnia zjesz?
  3. Olej rzepakowy – 100 ml oleju rzepakowego to blisko 880 kcal. Choć zakładamy, że go nie pijesz, pamiętasz, że produkty, które na nim smażysz, chłoną go niczym gąbka.
  4. Smalec – 100 g smalcu to około 880 kcal – jeszcze więcej niż w przypadku masła. A teraz zastanów się, jak często smalec znajduje się w Twoim dziennym jadłospisie?
  5. Orzechy włoskie -100 g orzechów włoskich to około 650 kcal. Oczywiście nie oznacza to, że trzeba z nich rezygnować, bowiem zawierają pełno wartościowych składników odżywczych. Nie mniej jednak warto je ograniczyć.
  6. Sery żółte i pleśniowe – 100 g sera to około 300-400 kcal. A teraz zastanów z czym łączysz go najczęściej?
  7. Ciasta i ciasteczka – czy wiesz, że 100 g bezy z kremem to aż 620 kcal, podczas gdy pączek z polewą i nadzieniem to 340 kcal? Takich przykładów można by wymieniać dziesiątki, jak nie setki.
  8. Słodycze – ta pozycja z pewnością nikogo tu nie zdziwi. Podamy jednak kilka przykładów. 100 g białej czekolady to około 540 kcal. Snickers 497 kcal, a batonik Knoopers 528 kcal. Dużo, prawda?
  9. Alkohol – o alkoholu wspomnieliśmy już wcześniej. Najgorzej w zestawieniu „napojów wyskokowych” wypadają likiery – 100 ml popularnego Curacao to aż 422 kcal. Dla porównania 100 ml whisky to 220 kcal, rumy 241 kcal, wódki 225 kcal, wina wytrawnego 115 kcal, wina czerwonego słodkiego 110 kcal, piwa jasnego 40 kcal, a piwa ciemnego 50 kcal.
  10. Kurczak – na koniec produkt, którego wielu z Was z pewnością się na tej liście nie spodziewało. Tymczasem kaloryczność kurczaka zależy od sposobu przygotowania. Ten ze skórką smażony na oleju potrafi mieć w 100 g nawet 520 kcal! Dla porównania pierś duszona to już zaledwie 140 kcal. Spora różnica, prawda?

Czy kaloryczność spożywanych produktów ma dla Ciebie znaczenie? A może jesz i pijesz to, na co masz ochotę? Daj znać, jak to wygląda w Twoim przypadku 🙂

Źródła: zdrowie.radiozet.pl

Może Cię zainteresować