Kategorie Zdrowie

7 produktów, dzięki którym obniżysz poziom cukru we krwi. Potrafią zdziałać cuda

Nadmiar cukru w diecie to problem wielu ludzi na całym świecie. Wyniszcza wątrobę, uszkadza nerwy, naczynia krwionośne, nerki, powoduje cukrzycę, otyłość i wiele innych chorób niebezpiecznych dla naszego zdrowia, a nawet życia. Zważywszy na konsekwencje, jakie niesie ze sobą spożywanie cukru, należy ograniczyć jego spożycie. Pomóc mogą nam w tym produkty, które regulują poziom cukru w organizmie. O jakich produktach mowa?

„Biała śmierć”

„Biała śmierć” to inaczej cukier, który nazywany jest tak nie bez powodu. Szkody, jakie jest w stanie wyrządzić, mogą być bowiem ogromne. Bezwartościowe węglowodany proste w postaci cukru są główną przyczyną nadwagi i otyłości. Co więcej uzależniają do tego stopnia, że z czasem nie wyobrażamy sobie codziennego funkcjonowania bez nich. Dlaczego tak się dzieje? Tuż po spożyciu cukru w organizmie wzrasta poziom hormonów szczęścia, w związku z czym czujemy się lepiej. Problem pojawia się później, kiedy poziom cukru spada. Czujemy wtedy napady głodu i… ponowną ochotę na coś słodkiego!

Freepik

Ile cukru można jeść dziennie?

Przeciętny Polak zjada rocznie około 40 kg cukru (+/- 90-100 g/dzień). To zdecydowanie za dużo! Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dopuszczalne jest 50 g, czyli 12 łyżeczek cukru na dzień. WHO podkreśla również, że w celu poprawy stanu zdrowia kalorie z cukru nie powinny przekraczać 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Nieco inne danie podaje Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, którego zdaniem kobiety mogą spożywać maksymalnie 25 g/dzień, podczas gdy mężczyźni 37 g/dzień.

Freepik

Produkty, które regulują poziom cukru w organizmie

Jak radzić sobie z nadmiarem cukru w organizmie? Przede wszystkim powinniśmy się skupić na jedzeniu niedużych posiłków i eliminacji cukrów prostych zawierających się m.in. w słodyczach, białym pieczywie czy makaronie. Wspomniane produkty należy zastąpić węglowodanami wolno przyswajalnymi, które zawierają w sobie chociażby warzywa, rośliny strączkowe czy pełne ziarna. Ponadto dieta powinna być bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze. Pomóc w walce z tłuszczem mogą nam również produkty, które obniżają poziom cukru we krwi. O jakich produktach mowa?

#1 Awokado

Jedyny owoc, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Awokado jest również bogate w witaminy (C i E), składniki mineralne (potas, beta-karoten, luteina) oraz błonnik. Takie połączenie sprawia, że skutecznie wspomaga działanie insuliny obniżając poziom cukru we krwi. Dodatkowo awokado obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi.

Freepik

#2 Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to idealna przekąska i alternatywa dla niezdrowych chipsów i batoników. Co więcej, badania opublikowane przez American Journal of Clinical Nutrition dowodzą, że osoby, które jedzą dużo orzechów, są szczuplejsze od tych, którzy ich nie jedzą. Warto również dodać, że są one bogate w magnez, potas, fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za podnoszenie dobrego cholesterolu HDL – chroni przez zawałem serca i chorobą wieńcową.

#3 Truskawki

Jedzenie truskawek zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Odpowiedzialna za to jest m.in. fizetyna, flawonoid, który chroni przed takimi powikłaniami, jak uszkodzenia nerek i mózgu.

Freepik

#4 Pestki dyni

Pestki dyni są bogatym źródłem magnezu, którego niedobór przyczynia się do oporności na insulinę – sytuacji, gdzie poziom cukru nie ulega obniżeniu mimo wydzielaniu insuliny. Zwiększone spożycie magnezu zmniejsza tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dziennie zaleca się spożywanie około 300 miligramów magnezu.

#5 Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie

Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie to doskonałe źródło wolno przyswajalnych węglowodanów, dzięki czemu poziom cukru we krwi nie podskoczy nam gwałtownie, lecz będzie stabilny przez dłuższy czas. Wspomniany chleb jest również bogaty w witaminy z grupy B i błonnik, który obniża stężenie glukozy we krwi.

Freepik

#6 Szpinak

Szpinak to przede wszystkim świetne źródło potasu – filiżanka ugotowanego szpinaku zawiera ponad 800 mg potasu. Potasu, którego niski poziom w organizmie wiążę się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Co więcej, szpinak ma bardzo niską zawartość węglowodanów, ale jest bogaty w hamujący apetyt błonnik.

#7 Imbir

Imbir pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi poprzez chociażby zwiększanie wchłaniania cukru przez komórki mięśniowe – odpowiedzialne za to są zawarte w wyciągu z imbiru polifenole. Niektóre źródła podają również, że imbir wspomaga pracę enzymów wątrobowych, które wspomagają gospodarkę węglowodanami.

Imgir

Podsumowanie

Jeśli masz problemy z wysokim poziomem cukru w organizmie, warto włączyć te produkty do swojej diety. Większość z nich jest wspaniałymi dodatkami do posiłków, także dodanie ich nie powinno stanowić większego problemu. Pamiętaj również, że zdrowa dieta to nie wszystko. Koniecznie zadbaj także codzienną aktywność fizyczną, a Twoje zdrowie Ci za to podziękuje.

Źródła: www.hellozdrowie.pl
Fotografie: pl.freepik.com