×

Naukowcy odkryli, który produkt jest absolutnym numerem 1 w walce o zachowanie młodego wyglądu

Co jeśli powiem ci, że istnieje tajemnica, która pozwala na zachowanie młodego wyglądu i masz do niej natychmiastowy dostęp? Starzenie się to poważna sprawa, dlatego naukowcy tak intensywnie analizują ten proces.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Cell Metabolism naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis przeprowadzili 12-miesięczne badanie wpływu niektórych pokarmów na myszy.

Odkryli, że kiedy karmili starszą mysz wodą z dużą dawką naturalnego związku zwanego mononukleotydem nikotynamidowym (NMN) – występującym w brokułach, ogórkach, kapuście i awokado wyraźnie poprawiała się ich kondycja. Zauważono, że mięśnie szkieletowe pracują lepiej, polepszyła się wrażliwość na insulinę, a także funkcjonowanie wątroby i oczu. Myszy były również bardziej aktywne, miały lepszą odporność.

Wyniki badań sugerują, że zwiększenie spożycia warzyw, szczególnie brokułów, spowalnia proces starzenia się.

Aby jeszcze bardziej zachęcić do jedzenia brokułów mamy dla was listę 10 korzyści wynikających z regularnego jedzenia brokułów:

  1. Zapobieganie nowotworom: Brokuły mają wpływ na walkę z rakiem i właściwości wzmacniające odporność.
  2. Redukcja cholesterolu: Brokuły są bogate w błonnik, który „wymiata” cholesterol z organizmu.
  3. Zmniejszenie reakcji alergicznej i stanu zapalnego: Brokuły zawierają znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które są dobrze znane ze swojego działania przeciwzapalnego.
  4. Silny przeciwutleniacz: Brokuły są bogate w przeciwutleniacze i witaminę C, dzięki czemu świetnie nadają się na wzmocnienie odporności. Mają także działanie odmładzające.
  5. Zdrowie kości: Brokuły zawierają duże ilości wapnia i witaminy K, które są niezbędne dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie.
  6. Zdrowie serca: Jeden z izotiocyjanianów (ITC) w brokułach ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zapobiegać, a nawet odwracać niektóre uszkodzenia naczyń krwionośnych.
  7. Pomoc dietetyczna: Brokuły to węglowodany o dużej zawartości błonnika, które pomagają w trawieniu, zapobiegają zaparciom, utrzymują niski poziom cukru we krwi.
  8. Doskonały do ​​detoksykacji: Brokuł jest bogaty w błonnik, który pomaga pozbyć się toksyn w przewodzie pokarmowym.
  9. Pielęgnacja skóry: Spożywanie brokułów to nie tylko blask nadany skórze, ale także poprawa jej elastyczności. Przeciwutleniacze i składniki odżywcze takie jak witamina C oraz związki miedzi i cynku, które pomagają zachować zdrową i młodo wyglądającą skórę.
  10. Pielęgnacja oczu: Brokuły zawierają beta-karoten, witaminę A, fosfor i inne witaminy, takie jak witamina C i E. Są to wszystkie bogate składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowych oczu, chronią przed degeneracją mięśni gałki ocznej, zaćmą i naprawiają uszkodzenia.

Może Cię zainteresować