To powód, przez który nigdy nie powinieneś ponownie zagotowywać tej samej wody
Gdy masz chęć na kawę lub herbatę, po prostu zagotowujesz wodę i zalewasz swój ulubiony napój.
Ale co robisz z wodą, która zostaje w czajniku? Zapewne, jak większość ludzi jej nie wylewasz, a po prostu zostawiasz do następnego podgrzewania. I to jest ogromny błąd!
Choć wydaje się absurdalne, że kilkakrotne przegotowanie wody może być szkodliwe, tak właśnie jest. Zobaczmy co się dzieje, gdy woda jest przegotowana po raz drugi.
Podczas gotowania zmienia się skład chemiczny wody i wytrącają się związki węgla. To z kolei zmienia zawartość tlenu w wodzie i sprawia, że szkodliwe substancje się w niej akumulują.
Warto nawet wykonać mały test. Sprawdź smak herbaty zrobionej z wody zagotowanej po raz pierwszy i smak tej zalanej kilkakrotnie przegotowaną wodą.
Im więcej razy gotujemy wodę, tym więcej wirusów w niej ginie. Jednakże to sprawia, że woda staje się jeszcze bardziej zanieczyszczona co ma negatywny wpływ na nasz układ nerwowy i mózg.
Kilkakrotne gotowanie wody wpływa na to, że staje się twardsza, co prowadzi do powstawania kamieni nerkowych.
Problemem jest oczywiście spożywanie jej w dużych ilościach, jednakże nie ma wątpliwości, że ponownie przegotowana woda ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Aby nie wylewać wody, można z powodzeniem podlać nią kwiatki. Im taka woda z pewnością nie zaszkodzi!
Our home response service is ideal for those working away from home. We’ll even water your plants for you! ^MF pic.twitter.com/c48W3Jc0WU
— KeyPlus Security (@KeyPlus) 9 kwietnia 2016