Podgrzewanie tych produktów w mikrofalówce poważnie zagraża zdrowiu. Nie popełniaj tego błędu
Kuchenki mikrofalowe w dzisiejszych czasach są elementem wyposażenia niemal każdej kuchni. Lubimy z niej korzystać, gdyż jest bardzo prosta w obsłudze i minimalizuje czas podgrzewania posiłku. Mikrofalówki stają się coraz bardziej dopracowane, przechodzą rozmaite badania i testy, nadal jednak istnieją produkty, których ponowne podgrzanie w tym urządzeniu może doprowadzić do dolegliwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być nawet kancerogenne.
1. Papryczki chilli
To składnik, który podczas podgrzewania w mikrofalówce może powodować znaczne problemy ze zdrowiem. Trujące opary mogą podrażnić oczy i poważnie poparzyć gardło.
2. Szpinak
Podgrzewany szpinak podobnie jak buraki, rzodkiewki i seler mogą przekształcić się w azotany i inne związki rakotwórcze.
3. Jajka
Odgrzewane w mikrofalówce jajka staną się toksyczne i mogą zaszkodzić układowi trawiennemu.
4. Ugotowany ryż
Ponowne podgrzewanie ryżu może powodować zatrucia, ponieważ ciepły ryż jest doskonałą pożywką dla bakterii.
5. Ziemniaki
Ponowne podgrzewanie ziemniaków może sprawić, że nabiorą one właściwości toksycznych i mogą spowodować zatrucie.
6. Kurczak
Podgrzewanie drobiu w mikrofalówce spowoduje zmianę struktur białkowych w mięsie, co może odbić się na zdrowiu układu pokarmowego.