×

Podgrzewanie tych produktów w mikrofalówce poważnie zagraża zdrowiu. Nie popełniaj tego błędu

Kuchenki mikrofalowe w dzisiejszych czasach są elementem wyposażenia niemal każdej kuchni. Lubimy z niej korzystać, gdyż jest bardzo prosta w obsłudze i minimalizuje czas podgrzewania posiłku. Mikrofalówki stają się coraz bardziej dopracowane, przechodzą rozmaite badania i testy, nadal jednak istnieją produkty, których ponowne podgrzanie w tym urządzeniu może doprowadzić do dolegliwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być nawet kancerogenne.

 

1. Papryczki chilli

To składnik, który podczas podgrzewania w mikrofalówce może powodować znaczne problemy ze zdrowiem. Trujące opary mogą podrażnić oczy i poważnie poparzyć gardło.

2. Szpinak

Podgrzewany szpinak podobnie jak buraki, rzodkiewki i seler mogą przekształcić się w azotany i inne związki rakotwórcze.

3. Jajka

Odgrzewane w mikrofalówce jajka staną się toksyczne i mogą zaszkodzić układowi trawiennemu.

4. Ugotowany ryż

Ponowne podgrzewanie ryżu może powodować zatrucia, ponieważ ciepły ryż jest doskonałą pożywką dla bakterii.

5. Ziemniaki

Ponowne podgrzewanie ziemniaków może sprawić, że nabiorą one właściwości toksycznych i mogą spowodować zatrucie.

6. Kurczak

Podgrzewanie drobiu w mikrofalówce spowoduje zmianę struktur białkowych w mięsie, co może odbić się na zdrowiu układu pokarmowego.

Może Cię zainteresować