Kategorie OdżywianieZdrowie

Jeśli spożywasz pikantne produkty, oto 7 nieoczekiwanych korzyści, jakie mają na Twój organizm

Pikantne potrawy są bardzo popularne w niektórych kuchniach świata, jak chociażby w kuchni meksykańskiej, indyjskiej, czy tajskiej. I choć wiele osób uważa, że ostre smaki są niebezpieczne dla naszego zdrowia, bardzo się mylą.

Okazuje się, że pikantne potrawy mają wiele zaskakujących korzyści zdrowotnych. Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

#1 Poprawiają nastrój

Zauważono, że pikantne jedzenie sprawia, iż w mózgu dochodzi do wydzielania endorfin – jak serotonina. Poprawia ona nasz nastrój, dzięki czemu czujemy się szczęśliwi i zrelaksowani. Serotonina może pomóc również w walce ze stresem, depresją i różnego rodzaju lękami.

#2 Bóle brzucha

Przeprowadzone badania pokazują, że pikantne potrawy są naprawdę dobre dla błony śluzowej żołądka. Tego typu jedzenie może obniżyć ryzyko wrzodów i zmniejszyć poziom soków żołądkowych. Co więcej, kapsaicyna znajdująca się w chili, atakuje bakterie, które tworzą owrzodzenia żołądka.

Tumeric and Paprika by Shawn Rundblade on 500px.com

#3 Zatoki

Potrawy, o których dziś mowa, pomogą również z problemami z zatokami. Chili jest bogatym źródłem witaminy A, która wzmacnia nasz układ odpornościowy, tym samym chroni nas przed chorobami.

#4 Nowotwory

Według ostatnich badań przeprowadzonych przez specjalistów medycznych, kapsaicyna może mieć taki sam wpływ na pewne odmiany raka, jak leki przeciwnowotworowe. Zaś kurkumina, która znajduje się m.in. w curry, może spowalniać wzrost komórek nowotworowych.

chili pepper by Зоряна Ивченко on 500px.com

#5 Długowieczność

Choć teoria ta wymaga dodatkowych dowodów, warto przytoczyć w tym miejscu badania przeprowadzone w Chinach, w których udział wzięło 500 000 dorosłych osób. Wykazały one, że u ludzi jedzących ostre potrawy, zaobserwowano spadek ryzyka zgonu o 14%!

#6 Pomagają spalać kalorie

Naukowcy udowodnili również, że pikantne jedzenie nie tylko wpływa korzystnie na nasz metabolizm, ale również pomaga ograniczyć apetyt na słodkie i słone przysmaki. Zaś badania Purdue University z 2011 roku pokazują, że spożywanie czerwonego pieprzu pomaga przyspieszyć spalanie kalorii i  jednocześnie ogranicza nasz apetyt.

spices by Yuliya Gontar on 500px.com

#7 Zapobiegają chorobom serca

Badania wykazały również, że u osób, które żyją w krajach, gdzie popularne są ostre potrawy, rzadziej występują choroby związane z sercem. Papryczki chili obniżają poziom cholesterolu LDL i zwiększają poziom cholesterolu HDL w organizmie. HDL poprawia krążenie krwi, podczas gdy zbyt dużo cholesterolu LDL może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy.

Ważnymi informacjami, nie zapomnij podzielić się z bliskimi. W końcu co jak co, ale zdrowie jest w życiu najważniejsze 😉

Źródło i fotografie: health.com, huffingtonpost.com, lifehack.org