Jedzenie pikantnych potraw zmniejsza ryzyko śmierci aż o 14%. Poznaj klucz do długowieczności
Według międzynarodowego zespołu naukowców, jedzenie pikantnych potraw może być kluczem do długowieczności. Okazuje się, że regularne spożywanie ostrych posiłków może pomóc zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 14 procent. Jeden z ostrych składników szczególnie przykuł uwagę naukowców.
Zauważono, że spożywanie świeżej papryczki chili w porównaniu z innymi pikantnymi przyprawami było najbardziej skuteczne w obniżaniu ryzyka śmierci z powodu raka, choroby niedokrwiennej serca i cukrzycy. Wyjaśniono, że kombinacja aktywnych składników świeżej papryki chili jest odpowiedzialna za takie korzyści zdrowotne.
W porównaniu ze świeżą papryczką, suszona papryczka chilli, sos chili lub inne przetworzone produkty są uboższe w bioaktywne związki, w tym kapsaicynę, witaminę C, K, A oraz potas i inne składniki odżywcze.
Aby przeprowadzić badanie, eksperci z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych poprosili uczestników o wypełnienie kwestionariusza, w którym odpowiadali oni na pytania dotyczące ogólnego stanu zdrowia i konsumpcji czerwonego mięsa, pikantnych potraw, warzyw i alkoholu.
Po analizie wyników, która zajęła około siedmiu lat, odnotowano, że w porównaniu do osób, które spożywały pikantne pokarmy mniej niż raz w tygodniu, ludzie, którzy jedli je 1-2 razy w tygodniu, mieli o 10 procent mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci. Bardziej imponujące było jednak odkrycie, że ci ludzie, którzy spożywali pikantne potrawy prawie co drugi dzień, byli o 14 procent mniej obciążeni ryzykiem śmierci.
Zastanów się nad dodawaniem do posiłków bardziej pikantnych przypraw, a w szczególności papryczki chilli. Dzięki niej będziesz mógł cieszyć się życiem dłużej!