Jeżeli zobaczysz na piersi kurczaka białe paski, lepiej jej nie jedz. To nie oznacza nic dobrego

Zdrowa dieta to zdrowy organizm – z tym stwierdzeniem trudno się nie zgodzić, prawda? Dlatego naprawdę warto sięgać po to, co najlepsze.

Niestety, nie zawsze to, co wydaje nam się zdrowe właśnie takim jest w rzeczywistości. Kiedyś myśleliśmy, że nie ma lepszego mięsa niż to z kurczaka. Jest przecież takie chude, bogate w proteiny, minerały oraz witaminy i przede wszystkim pyszne.

Jednak okazuje, że nie jest to do końca prawdą

Ostatnimi czasy kupując w markecie pierś z kurczaka na pewno zauważyłeś, że pojawiły się na nich dziwne, białe paski… Hmmm… Raczej nie? Prawdopodobnie dlatego, że zwracasz wtedy uwagę przede wszystkim na to, czy mięsko jest świeże i okazałe.

pexels
Udostępnijpexels

I na pewno jest…

Według badań opublikowanych przez Poultry Science na piersiach z kurczaka w ostatnich latach pojawiły się białe prążki. Jest to spowodowane tym, że kurczęta w wyniku masowej hodowli, są obecnie dużo większe. Niestety nie oznacza to niczego dobrego…

Drób zaczyna mieć więcej tłuszczu, niż dobrego dla nas białka.

Białe linie występują na piersiach tych ptaków, które były otyłe. Sygnalizują one wysoki poziom zawartości tłuszczu. To niepokojąca wiadomość zwłaszcza dla osób, które wybrały ten rodzaj mięsa ze względu na dietę.

academic.oup.com
Udostępnijacademic.oup.com

Zapotrzebowanie na mięso z kur wzrosło, więc producenci musieli mu sprostać.

Jednak przy tym, chcą wytwarzać jak najwięcej mięsa, jak najmniejszym kosztem… Niestety, z tego powodu są one trzymane w bardzo złych warunkach, a nawet karmione paszami z dodatkami, np. hormonami.

Badania wykazały, że najgorsze przykłady piersi kurczaka z białymi prążkami zawierają ponad 200% więcej tłuszczu niż pierś bez tych linii. Najgorsze jest właśnie to, że ilość dobroczynnych białek zmniejsza się, kiedy rośnie ilość tłuszczu.

Sprostowanie

Artykuł został napisany w oparciu o tekst umieszczony w amerykańskim portalu internetowym Tip Hero, pt. Why You Should Always Examine Your Chicken Breasts Before Buying Them, który powstał na podstawie wyników badań opublikowanych na łamach Poultry Science. Dotyczy zatem kurcząt hodowlanych w USA.

Dlatego, dzięki uprzejmości biura prasowego Krajowej Rady Drobiarskiej – Izby Gospodarczej, pragniemy dokonać sprostowania związanego z hodowlą kurcząt w naszym kraju.

Tezy, które za chwilę zostaną przedstawione, przygotowane były w konsultacji z lek. wet. i ekspertem Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Aleksandrą Poradą oraz Prof. dr hab. Piotrem Szeleszczukiem ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Prążkowany wygląd mięśni kurcząt może być spowodowany uwarunkowaniami genetycznymi, a także szybkim rozwojem drobiu (Podobnie wygląda sytuacja u ludzi – rozstępy).

Dodatkowo, polski drób, który możecie zakupić w naszych sklepach, spełnia wszelkie wymogi prawne, stawiane przez ustawodawstwo krajowe oraz europejskie. Co więcej, możemy poszczycić się także, że niemal co drugi kurczak wyprodukowany w naszym kraju, trafia nawet na najbardziej wymagające rynki unijne. Warto wspomnieć też i o tym, że polskie kurczaki fermowe nie żyją w klatkach, lecz na ściółce w kurnikach. Miejsca te również muszą spełniać określone wymogi, jak np. maksymalne zagęszczenie ptaków czy wyposażenie obiektu w system wentylacji.

Podanie ptakom antybiotyków możliwe jest jedynie podczas leczenia, które prowadzone jest pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. Dlatego jest w pełni bezpieczne dla zwierząt, a także dla ludzi. Po zakończeniu leczenia, ptaki poddawane są odpowiedniemu okresowi karencji, podczas którego ich mięśnie oczyszczają się z pozostałości leku. Wszystko po to, aby mięso drobiowe, które jest dostępne w sprzedaży było już w pełni bezpieczne.