Kategorie Dieta i odchudzanieKoktajleOdżywianieSuperfoodsZdrowe zakupyZdrowie

Już nigdy więcej nie wyrzucisz pestki z awokado. Naukowcy są zachwyceni jej właściwościami

Co robisz pestką awokado po zjedzeniu owocu? Odpowiedź prawdopodobnie brzmi „wyrzucam do kosza”. Tymczasem nie wiem czy wiesz, ale pestka w ostatnich latach zyskała bardzo dużą popularność, zwłaszcza wśród zwolenników stylu życia zakładającego ograniczanie ilości produkowanych odpadów do niezbędnego minimum (less waste). Jak więc można wykorzystać wspomnianą pestkę i czy faktycznie jest taka zdrowa?

Właściwości awokado

O pro-zdrowotnych właściwościach awokado mówiliśmy już wiele razy. Gdybyśmy jednak mieli powiedzieć o nim w kilku słowach, jest to owoc, kory dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników: zdrowych tłuszczy, potasu, a także niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin z grup A, B, C, E. Awokado skutecznie walczy z otyłością, złym cholesterolem, wolnymi rodnikami, wysokim ciśnieniem krwi, a nawet depresją. Cóż, ten owoc nie przestaje zaskakiwać, bowiem jego niezwykłych właściwości i zastosowań jest jeszcze więcej.

Peakpx

Czy można jeść pestkę awokado?

Choć na zdrowy rozsądek wydawać by się mogło, że pestka awokado nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia, okazuje się, że jej właściwości mogą być równie zadziwiające, co samego owocu. Zdaniem ekspertów to istna „bomba antyoksydantowa”, która z powodzeniem redukuje poziom złego cholesterolu.

Odnieśmy się do badań

Z opisanych w czasopiśmie Cancer Resarch dowiadujemy się, że ekstrakt z pestki owocu może uchronić przed białaczką szpikową. Z badań z 2013 roku, które trafiły do „Scientific World Journal” dowiadujemy się z kolei, że pestka awokado jest nie tylko bezpieczna dla ludzkiego zdrowia, ale przede wszystkim bardzo zdrowa ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczy, kwasu foliowego i witaminy głównie z grupy A, B i E. Zważywszy na pro-zdrowotne właściwości pestki awokado, możemy zauważyć, że będzie działała ona na nasz organizm przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwmiażdżycowo, a także wzmocni nasze włosy oraz paznokcie.

Instagram

Jak jeść pestkę awokado?

Właściwości właściwościami, ale jak jeść pestkę awokado? Przecież jej nie pogryziemy… 🙂

Pestkę należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć i osuszyć. Kiedy będzie już oczyszczona, wkładamy ją do nagrzanego piekarnika do temp. 120 stopni Celsjusza na 2 godziny lub wystawiamy na pełne słońce na 2-3 dni. Kiedy zobaczymy, że skórka pestki jest pęknięta, oznacza to, że jest już gotowa. Obierz ją i pokrój na mniejsze kawałki (jest już miękka) lub zmiksuj w blenderze na proszek. Tak przygotowaną pestkę z awokado z powodzeniem możesz wykorzystać na wiele sposobów. Możesz ją dodać do soków, zup, sałatek, kremów, jogurtów, deserów, a także zalać wrzątkiem i wypić w postaci naparu. Przygotuj się na nieco gorzki smak, który warto „przykryć” czymś słodszym np. miodem.

Wikimedia Commons

Kawa z pestką awokado

Pestkę awokado można również wykorzystać do przygotowania kremowej kawy z awokado znanej w Indonezji jako Es Alukat. Brzmi zachęcająco, a już z pewnością umili Ci początek dnia. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 ml zimnej kawy
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 5 kostek lodu
  • 1 łyżkę miodu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Miksuj ze sobą wszystkie składniki w blenderze do momentu uzyskania gładkiej masy i gotowe! Tak przygotowana kawa świetnie będzie się komponować z gałką lodów malinowych. Tylko spójrz…

Instagram

Co zrobić, aby awokado zachowało świeżość na dłużej?

Źródła: www.ofeminin.pl, www.instagram.com
Fotografie: www.rawpixel.com