Nie wyrzucaj pestki z awokado! Pozbywasz się cennego super food

Awokado jadł każdy z nas i każdy z nas po wyciągnięciu pestki ze środka, po prostu wyrzucał ją do kosza. To błąd! Pestki z awokado są jadalne i w dodatku zdecydowanie zasługują na miano super food! Z czym Wam pomogą?

Nie wyrzucaj pestki z awokado! Pozbywasz się cennego super food
UdostępnijŹródło: Freepik

#1 Pokonywanie komórek nowotworowych

Wiecie, że 70% antyoksydantów obecnych w awokado znajduje się… własnie w pestce? Zawiera ona flawonole, czyli silne antyoksydanty, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych. Badania udowodniły, że ekstrakt z pestek awokado sprawia, że następuje ich autodestrukcja.

#2 Minimalizują problemy trawienne

Przez wieki w Południowej Ameryce używano pestek awokado, jako remedium na na problemy przewodu pokarmowego, w tym biegunkę, wrzody, czy przewlekle zaparcia. Pomaga też kontrolować poziom cukru we krwi.

Nie wyrzucaj pestki z awokado! Pozbywasz się cennego super food
UdostępnijŹródło: Freepik

#3 Leczą serce

Pestki awokado pomagają obniżać poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko zawałów, udarów i zatorów w tętnicach. Są one źródłem jednonienasyconych tłuszczy, pozytywnie wpływających na pracę serca.

#4 Poprawiają odporność

Ten naturalny poprawiacz odporności to solidna dawka wsparcia dla systemu immunologicznego. Zatrzymuje wolne rodniki, zapobiega infekcjom, a także walczy z bakteriami, grzybami i wirusami! Szczególnie w okresach jesienno-zimowych to istne zbawienie dla organizmu.

#5 Spowalniają starzenie się

Dzięki ogromnej zawartości antyoksydantów, pestki z awokado wykazują działanie, które zatrzymuje młodość na dłużej. Odbudowują one kolagen w skórze, naprawiają zniszczone poprzez starzenie się komórki i poprawiają kondycję skóry. Świetnie sprawdzają się jako peeling!

Nie wyrzucaj pestki z awokado! Pozbywasz się cennego super food
UdostępnijŹródło: Freepik

Zastanawiacie się pewnie jak skorzystać z tych wszystkich dobroci, które znajdują się w pestce awokado? Najlepiej dodawać ją do sałatek, smoothie czy owsianek. W jakiej formie? Oczywiście proszku. By go pozyskać włóżcie pestkę do foliowej torebki, przykryjcie ja ręcznikiem lub kuchenna szmatka i rozbijcie wstępnie pestkę młotkiem lub tłuczkiem. Zdejmijcie skorupkę tak, by pozostawić tylko bardziej miękki środek pestki. Potem zblendujcie dokładnie w blenderze, rozetrzyjcie w moździerzu, zetrzyjcie na tarce lub zmielcie w młynku do kawy.

Tak pozyskany proszek zachowuje wszystkie cenne właściwości i świetnie sprawdzi się w roli kulinarnego dodatku pełnego zdrowia!

via GIPHY