Olejek marchewkowy: działanie i kosmetyczne właściwości

Olejek marchewkowy ma śliczny kolor. Jednak powinniśmy się nim zachwycać przede wszystkim ze względu na właściwości, jakie posiada. Pomaga bowiem regenerować skórę, nawilżać ją i odmładzać. Leczy egzemy, kaszel i zapalenie gardła. Przyspiesza proces opalania a uzyskaną opaleniznę zachowuje na dłużej. Ma szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i medycynie niekonwencjonalnej. Warto go wypróbować, ponieważ jest naturalny i niedrogi.

Olejek marchewkowy: ogólna charakterystyka

Olejek marchewkowy, to surowiec kosmetyczny, który powstaje w wyniku długotrwałego procesu macerowania w oleju słonecznikowym korzenia marchwi zwyczajnej (łac. Daucus carota L.). To gatunek rośliny należący do rodzaju marchew, zaliczanego do rodziny selerowatej (łac. Apiaceae Lindl.).

Produkt jest w 100% naturalny oraz całkowicie bezpieczny. Ma intensywny, pomarańczowy kolor i delikatny, charakterystyczny dla marchewki, zapach.

Olejek z marchewki powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Zaleca się kupowanie go w małych ilościach, bo szybko się utlenia.

marchewka
Imgur.com

Olejek marchewkowy: skład i właściwości

Niezwykłe właściwości olejku z marchwi:

– odżywcze,

– regenerujące (systematyczne stosowanie maceratu przyspiesza regenerację skóry o 30%!),

– nawilżające i natłuszczające,

– zmiękczające i uelastyczniające (reguluje grubość warstwy rogowej naskórka),

– ujędrniające,

– przeciwzmarszczkowe i odmładzające,

– przeciwstarzeniowe oraz antyoksydacyjne (neutralizuje wolne rodniki),

– ochronne (m.in. przed promieniowaniem UV),

– lecznicze (znane już w starożytności),

– przeciwzapalne,

– tonizujące,

– brązujące (poprawia koloryt i nadaje skórze ciepły, złocisty odcień),

– uspokajające.

olejek marchewkowy
Imgur.com

Skąd te właściwości?

Cenne właściwości oleju marchewkowego wynikają z zawartości wielu substancji aktywnych, w tym wysokiej zawartości:
– β-karotenu,
– tokoferoli,
– witamin z grupy B, witaminę A, C i E,
– nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
– składników mineralnych (m.in. cynku, wapnia, fosforu, jodu, żelaza, miedzi).

Beta karoten utrwala opaleniznę oraz ją pogłębia, a także poprawia koloryt cery. Hamuje rozwój wolnych rodników, co między innymi spowalnia proces tworzenia się zmarszczek.

Inne karotenoidy dodatkowo podnoszą zdolności obronne skóry przeciw infekcjom, zmniejszają szkodliwy efekt promieniowania UV i sprawiają, że gojenie drobnych uszkodzeń przebiega szybciej.

Tokoferyl i witamina E, zawarte w olejku, także hamują procesy starzenia, polepszają odporność skóry i łagodzą skutki poparzeń słonecznych.

Z kolei witamina A jest niezbędnym składnikiem w zachowaniu dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Usprawnia produkcję kolagenu, działa przeciwzmarszczkowo, podnosi napięcie i jędrność skóry.

Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz tonizujące. Ponadto, odżywia i nadaje poszarzałej cerze blasku i regeneruje podrażniony naskórek.

olejek marchewkowy
Freepik.com

Zastosowania olejku marchewkowego

Wykorzystuje się go przede wszystkim w kosmetyce, ale może być stosowany również jako lekarstwo na pewne dolegliwości.

#1 Olejek marchewkowy do opalania

Przyspiesza proces opalania oraz pogłębia i utrwala opaleniznę, nadając skórze złocisty, ciepły odcień, bo w naturalny sposób pobudza wydzielanie pigmentu. Ponadto, łagodzi uczucie ściągania skóry i koi ją po intensywnym opalaniu.

#2 Krem z filtrem do twarzy i ciała

Ma działanie ochronne przeciw szkodliwemu promieniowaniu UV. Może być stosowany jako ochrona przed poparzeniami słonecznymi, a także przed silnym wiatrem lub mrozem.

#3 Naturalny samoopalacz do ciała

Poprawia koloryt skóry, delikatnie ją przyciemniając. Warto używać go również w charakterze podkładu pod makijaż albo jako kremu pod oczy, by zamaskować cienie.

#4 Olejek marchewkowy na skórę

Olejek chroni skórę przed utratą wody i regeneruje podrażniony naskórek. Zawarty w nim retinol pobudza produkcję kolagenu, przez co skóra staje się bardziej napięta i elastyczna. Z tego względy, produkt jest szczególnie polecany do pielęgnacji suchej skóry, poszarzałej i zmęczonej oraz pozbawionej jędrności.

olej z marchwii
Imgur.com

#5 Serum na zmarszczki

Olejek marchewkowy chroni skórę przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania zmarszczek. Może być stosowany jako serum, szczególnie dla cery dojrzałej i starzejącej się.

#6 Olejek marchewkowy na włosy

Znalazł on zastosowanie w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Jednak nie tylko nadaje im blasku, sprężystości i miękkości, lecz pobudza wzrost włosów i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu oraz rozdwajaniu się końcówek.

Ponadto, wygładza je, nawilża, odżywia i chroni przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Można używać go w formie odżywki do włosów albo do zabiegu olejowania bądź masażu skóry głowy.

#7 Środek na choroby skóry i rany

Olejek marchwiowy bywa stosowany pomocniczo w leczeniu egzemy i łuszczycy. Poza tym, przyspiesza gojenie się ran.

#8 Lekarstwo na infekcje

Olej sprawdza się w leczeniu infekcji, tj. zapalenie gardła, przeziębienie, grypa, kaszel.

#9 Inne zastosowania oleju marchewkowego

– pomaga przy problemach trawiennych,
– oczyszcza organizm z toksyn,
– poprawia samopoczucie,
– poprawia wzrok,
– reguluje cykl miesiączkowy.

olejek marchewkowy
Imgur.com

Jak używać olejek marchewkowy?

Olejek jest przeznaczony do codziennej pielęgnacji twarzy, szyi, dekoltu, a także całego ciała.

Ma jednak intensywną barwę, dlatego przed zastosowaniem warto go wymieszać z innymi olejkami pielęgnacyjnymi. Można też dodać kilka jego kropli do gotowych kosmetyków, tj. krem pielęgnacyjny do twarzy, balsam do ciała, odżywka do włosów czy olejek do opalania.

Nadaje się do każdego rodzaju cery. Jest niezwykle wydajny, bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Zaleca się rozprowadzanie olejku na czystej, lekko wilgotnej skórze, a następnie jego delikatne wmasowywanie opuszkami palców w skórę twarzy i ciała.

Olejek marchewkowy trzeba stosować z umiarem, ponieważ nałożony w zbyt dużej ilości nie wchłonie się. Zmarnuje się i w dodatku może pobrudzić ubranie.

olejek marchewkowy
Imgur.com

Olejek marchewkowy ma wiele zalet. Wśród nich należy wymienić m.in.: naturalny skład, intensywne nawilżanie i szybkie wchłanianie, sprzyjanie opalaniu i różnorodne zastosowanie. W dodatku jest stosunkowo tani i bezpieczny

Źródło: zdrowie.tvn.pl | Fotografie: Freepik.com, Imgur.com