Odgrzewany szpinak jest rakotwórczy. Sam wytwarza niebezpieczne nitrozoaminy!

Odgrzewany szpinak? O co tyle szumu?! Przecież szpinak zawiera witaminy, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, jeśli znajduje się on w Twojej codziennej diecie, musisz pamiętać o Tym, że nie zawsze jest on zdrowy. Ponowne odgrzewanie szpinaku powoduje wytwarzanie w nim niebezpiecznych substancji, które zagrażają Twojemu zdrowiu.

liść zielonego młodego szpinaku
Udostępnijfreepik.com

Dlaczego odgrzewany szpinak jest niebezpieczny?

Otóż szpinak zawiera azotany, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się w nitrozoaminy. A to one są zarówno rakotwórcze jak i bardzo niezdrowe dla organizmu człowieka!

Mając tę wiedzę, koniecznie zjadaj szpinak po jego przygotowaniu, nie zostawiając go do podgrzania. Mniejsze porcje będą bezpieczne, a jeśli go nie zjesz to:

„lepiej, żeby się miało zmarnować, niż odchorować”

Brzmi to przewrotnie, ale jak najbardziej prawdziwie.

Odgrzewany szpinak nie jest jedyny niebezpiecznym daniem. Podobnie jest w przypadku ziemniaków, rzepy, jajek oraz niektórych grzybów.

Odgrzewany szpinak jest rakotwórczy. Sam wytwarza niebezpieczne nitrozoaminy!
Udostępnijfreepik.com

Nie rezygnuj ze spożywania szpinaku!

Szpinak ma także wysoką zawartość luteiny i zeaksantyny, dlatego dietetycy zalecają go do częstego spożywania. Są w nimi kwas foliowy, witamina A, B, C i E, a także żelazo, mangan i potas.

Szpinak, który leczy:

Moc działania szpinaku były już wykorzystywane w starożytnej Persji. Dzięki swojej bogatej zawartości potrafi leczyć:

– anemię,
– nowotwory – dzięki witaminie C i przeciwutleniaczom,
– nadciśnienie,
– jest zalecany w ciąży, z uwagi na wysoką ilość kwasu foliowego,

Odgrzewany szpinak jest rakotwórczy. Sam wytwarza niebezpieczne nitrozoaminy!
Udostępnijfreepik.com

Warto zapamiętać, żeby nie podgrzewać ponownie szpinaku

A teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!