×

10 niepokojących powodów, dla których powinieneś przestać pić mleko sojowe. Większość z nas myśli, że jest bardzo zdrowe

Mleko sojowe stało się bardzo popularne, od kiedy ludzie zaczęli zwracać większą uwagę na zdrowe żywienie, a nietolerancja laktozy została nagłośnionym i częstym problemem.

Ten napój jest bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B, a dodatkowo odznacza się niską zawartością szkodliwych tłuszczów.

Brzmi to pięknie i przede wszystkim bardzo zdrowo, prawda?

Wielu z nas uważało mleko sojowe za zdrowszy zamiennik mleka krowiego, ale jak się okazuje, nie jest to do końca prawdą…

Niestety, coraz więcej badań potwierdza, że częste spożywanie mleka sojowego, może narazić ludzkie zdrowie na prawdziwe niebezpieczeństwo…

Co dokładnie znajduje się w mleku sojowym?

  • Filtrowana woda
  • Całe ziarna soi
  • Cukier trzcinowy
  • Sól morska
  • Naturalne aromaty
  • Karagen
  • Węglan wapnia
  • Palmitynian retinylu
  • Witamina D2
  • Witamina B2
  • Witamina B12

Jesteśmy pewni, że większość spośród tych składników brzmi znajomo, a nawet i przyjaźnie, jednak na pewno nie karagen

Jest to bardzo groźna substancja wytwarzana z czerwonych alg. Ze względu na jego zagęszczające i żelujące właściwości używa się go także do dżemów, galaretek, jogurtów, napojów mlecznych z kakao oraz wędlin i past do zębów.

Karagen nie jest trawiony przez nasz organizm, ale może wchodzić w reakcje z komórkami jelit czy żołądka i prowadzić do poważnych stanów zapalnych oraz groźnych chorób, w tym nowotworów.

Oto 10 innych powodów, dla których nie powinniśmy sięgać po mleko sojowe:

  1. Soja zawiera duże ilości naturalnych toksyn, które mają wpływ na poziom estrogenu. Picie jedynie dwóch szklanek mleka sojowego dziennie, może znacząco zmienić poziom hormonów w organizmie kobiety i powodować zaburzenia cyklu miesiączkowego.
  2. Azotany, powstające podczas procesu suszenia soi, są wysoce rakotwórcze.
  3. Soja zawiera hemaglutyniny, czyli substancje, które powodują powstawanie zakrzepów poprzez zlepianie ze sobą czerwonych krwinek.
  4. Około 99% soi jest genetycznie zmodyfikowana, zawiera wiec jeden z największych poziomów zanieczyszczeń pestycydami.
  5. Zawiera goitrogeny, które blokują wytwarzanie hormonów tarczycy.
  6. Soja oraz produkty sojowe zawierają duże ilości kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie wapnia, magnezu, miedzi, żelaza i cynku.
  7. Żywność sojowa zawiera duże stężenie glinu, który jest toksyczny dla naszego organizmu. Negatywnie wpływa na układ nerwowy i nerki.
  8. Zawiera toksyczne izoflawony – genisteinę oraz daidzein, które mogą stymulować wzrost istniejących nowotworów piersi.
  9. Białka sojowe są narażone na wysokie temperatury podczas przetwarzania. Sprawia to, że ​​mogą być niebezpieczne dla naszego układu trawiennego.
  10. Zawiera fitoestrogeny, które zakłócają równowagę hormonalną i mogą prowadzić do niepłodności oraz raka piersi u kobiet.

To my już chyba więcej po nie nie sięgniemy…

Może Cię zainteresować