×

4 obrzydliwe powody, dla których nie wezmę do ust tilapii

Owoce morza mogą być doskonałym źródłem białka i witamin. Ale eksperci żywieniowi ostrzegają konsumentów, aby trzymali się z dala od tilapii!

To najbardziej popularne ryby hodowlane w Stanach Zjednoczonych, dzięki swojej przystępnej cenie. Ale przystępna cena zazwyczaj nie idzie w parze z jakością i dokładnie tak jest w tym przypadku. Brak jakichkolwiek składników odżywczych to chyba nie to, czego oczekujemy, gdy zjadamy rybę.

Poniżej przedstawiamy listę powodów, dla których warto zrezygnować ze zjadania tej ryby:

#1: Tilapia zawiera niewiele składników odżywczych

Naukowcy z Wake Forest University School of Medicine wydali raport o zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w popularnych rybach. Tilapia uzyskała znacznie niższą ich zawartość niż większość ryb na liście.

Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb dają nam wiele korzyści, w tym zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

#2: Tilapia może powodować Alzheimera!

Ogromna ilość kwasu arachidonowego w tilapii poważnie szkodzi zdrowiu. Związek ten znacznie zwiększa powstawanie zapalnych uszkodzeń poprzedzających chorobę Alzheimera. Dlatego zrezygnuj z tilapii na rzecz zdrowych ryb, takich jak makrela, halibuta i sardynki.

#3: Większość tilapii pochodzi z hodowli

Tilapia jest drugą najczęściej hodowaną rybą na świecie. Jest to spowodowane głównie wytrzymałością tych ryb i faktem, że mogą jeść prawie wszystko. Oznacza to, że ich hodowla nie wymaga dużego nakładu pieniędzy, a producenci karmią je odchodami drobiu i świń. Już zrobiło Ci się niedobrze?

Oczywiście tilapia hodowlana jest nadziewana antybiotykami i genetycznymi modyfikatorami, które sprawiają, że ryby rosną szybciej.

#4: Tilapia może powodować raka

Tilapia, będąc jedną z najczęściej hodowanych ryb, może zawierać nawet 10 razy więcej substancji kancerogennych niż inne gatunki.

Wróćmy chociażby do poprzedniego punktu i przypomnijmy sobie, czym hodowcy karmią te ryby… Odchody, pestycydy i chemikalia przemysłowe, wszystko to znajduje się w ich mięsie.

Jeden z ekspertów stwierdził w tilapii obecność diotoksyny, która jest związana z rozwojem raka. Co więcej, Twoje ciało wcale nie wypłukuje dioksyny przez około 7-11 lat. Trzeba więc sporo czasu na naprawę uszkodzeń, które wywołuje zjedzenie tilapii.

Może Cię zainteresować