Kategorie OdżywianieZdrowie

Jeśli na Twoim ciele pojawiła się taka zmiana, być może Twój organizm nie przyswaja glutenu

Ponad 55 chorób zostało w bezpośredni sposób połączonych z nietolerancją na gluten (pszenica, żyto i jęczmień). Szacuje się, że 99% ludzi, którzy cierpią z tego powodu, nie zdają sobie sprawy ze swojej przypadłości. Dodatkowo według przeprowadzonych badań można stwierdzić, że aż 15% populacji Stanów Zjednoczonych nie toleruje glutenu.

Jeśli cierpisz na którykolwiek z objawów, skonsultuj się koniecznie z lekarzem.

1. Problemy trawienne takie jak gazy, wzdęcia, biegunki, a nawet zaparcia. Szczególnie widoczne po spożyciu glutenu u dzieci.

2. Rogowacenie mieszkowe (znane również jako ‚skóra kurczaka’) najczęściej występuje z tyłu ramion. Jest rezultatem niedoboru kwasów tłuszczowych i witaminy A i złego wchłaniania spowodowanego przez gluten.

3. Ogólne zmęczenie – zwłaszcza po posiłku. Brak koncentracji, zamroczenie i otępienie.

4. Zdiagnozowana choroba autoimmunologiczna taka jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, twardzina skóry lub stwardnienie rozsiane.

5. Neurologiczne objawy, takie jak zawroty głowy lub uczucie utraty równowagi.

6. Problemy z hormonami.

7. Migrenowe bóle głowy.

8. Przewlekłe zmęczenie lub fibromyalgia (gościec mięśniowo-włóknisty). Diagnozę w bardzo prosty sposób może postawić lekarz pierwszego kontaktu.

9. Stan zapalny, obrzęk i ból stawów (stóp, palców, kolan i bioder).

10. Zmiany nastroju, lęki, depresja i deficyt koncentracji uwagi bez zachowań nadpobudliwych i impulsywnych.

Źródło i fotografie: cdn.eatlocalgrown.com