Ryż źle przechowywany powoduje ostre zatrucie pokarmowe. Nie dawaj go dzieciom!

Wszyscy wiemy, że ryż jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych – jest puszysty i pyszny! Nic więc dziwnego, że połowa ludności świata uważa, że ​​można jeść go bez ograniczeń. Chociaż z pewnością uwielbiamy włączać go do jak największej liczby posiłków, o tyle ostatnie badania donoszą, że produkt ten może spowodować ciężkie choroby.

Ryż źle przechowywany powoduje ostre zatrucie pokarmowe. Nie dawaj go dzieciom!
Udostępnijfreepik.com

Zanim jednak przejdziemy do tego mniej znanego problemu, najpierw wyjaśnijmy jeden popularny mit, który zdaje się krążyć po Internecie

Według National Health Service UK, zwykłe odgrzewanie ryżu nie spowoduje zachorowania; problem polega na jego przechowywaniu.

Kiedy ryż jest już w pełni ugotowany i gotowy do spożycia, nigdy nie powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Ryż źle przechowywany powoduje ostre zatrucie pokarmowe. Nie dawaj go dzieciom!
Udostępnijfreepik.com

Jeżeli robisz inaczej, możesz mieć do czynienia z bardzo paskudnym 24-godzinnym zatruciem pokarmowym w postaci nudności, biegunki i wymiotów

Oczywiście, jeśli ryż nie jest całkowicie ugotowany, nigdy nie powinieneś go jeść! W rzeczywistości, aby bakterie zostały całkowicie „ugotowane”, ryż powinien być gotowany przez czas podany na opakowaniu. Mówiąc prosto, jeśli wyczujesz jakąś sztywność lub chrupnięcie, najlepiej go nie jeść.

Zatrucia te powodują laseczki Bacillus cereus, których przetrwalniki (znajdujące się w surowym ryżu) są odporne na wysoką temperaturę (podczas gotowania lub smażenia)

Bardzo szybko rozwijają się w temperaturze pokojowej w ugotowanym ryżu!

Ryż źle przechowywany powoduje ostre zatrucie pokarmowe. Nie dawaj go dzieciom!
Udostępnijfreepik.com

Jak bezpiecznie przechowywać swój ryż?

Kiedy gotujesz ryż lub przynosisz go do domu w torbie ze swojej ulubionej chińskiej knajpy, pamiętaj, aby schłodzić go tak szybko, jak to możliwe.

Ważne jest również, by pamiętać, że wszystkie produkty spożywcze – nie tylko ryż – będą niosły mniej szkodliwych rzeczy, jeśli zostaną schłodzone stosunkowo szybko.

Cała idea polega na tym, że nie chcesz, aby rozmnażały się bakterie

Możesz nawet zamrozić swój ryż. Po prostu upewnij się, że gotujesz dokładnie i przestrzegasz złotej zasady chłodzenia!

Wytyczne zdecydowanie nie są trudne do naśladowania, więc należy ich przestrzegać. Na mnie takie informacje działają i już wiem, jak z pozoru błahe działania mogą przełożyć się na zdrowie.

A jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Czy zdarzyło Ci się zjeść ryż, który zostawiałaś w kuchni na całą noc?