4 rodzaje toksycznych naczyń, których lepiej unikać. Na pewno masz je u siebie w kuchni

Obecnie większość ludzi zdaje sobie sprawę ze znaczenia zdrowego odżywiania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że naczynia używane do produkcji żywności są prawie tak samo ważne jak samo jedzenie.

Nawet najzdrowsza dieta może spowodować komplikacje zdrowotne, jeśli Twoje naczynia są toksyczne

Teflon jest prawdopodobnie największym sprawcą na tej liście – wiele osób wybiera ten nieprzywierający materiał, ponieważ jest wygodny i wszechobecny. Jest też najbardziej niebezpieczny.

#1 Nieprzywierające właściwości naczyń teflonowych osiąga się za pomocą powłoki z PTFE (politetrafluoroetylenu), który jest plastikowym polimerem zaczynającym wydalać toksyny po podgrzaniu

Te toksyczne opary prowadzą do objawów grypopodobnych zwanych gorączką polimerową. Są nie tylko niebezpieczne dla ludzi, lecz także śmiertelne dla ptaków domowych, takich jak papugi.

Innym związkiem chemicznym znalezionym w naczyniach teflonowych jest PFOA (kwas perfluorooktanowy), który został powiązany z kilkoma rodzajami raka, w tym z rakiem piersi, prostaty i jajnika

Chociaż uważa się, że PFOA jest obecny w produktach teflonowych w tak małych ilościach, że nie stanowi zagrożenia dla ludzi, warto zauważyć, że znajduje się on również w wielu innych codziennych rzeczach. Dlatego najlepiej ograniczyć narażenie na niego, gdy tylko jest to możliwe.

Inne powlekane naczynia nieprzywierające mogą być wolne od PTFE i PFOA (takie jak granit), ale można je bezpiecznie używać tylko wtedy, gdy powłoka jest nienaruszona

Powłoka jest cienka i łatwo się rysuje. A po zarysowaniu całe naczynie nie nadaje się do przyrządzania potraw.

Zamiast tego spróbuj tej bezpiecznej alternatywy: prawdziwe żeliwne naczynia kuchenne!

Jest to bezpieczna opcja gotowania, która naprawdę wytrzymuje próbę czasu. Grzeje dobrze i bardzo równomiernie. Nie powoduje wycieku niczego toksycznego do żywności.

#2 Naczynia aluminiowe i folia aluminiowa także są powszechne i szkodzą!

Trwałe, lekkie, wszechstronne i nadające się do recyklingu materiały. Jednak nie bez ukrytych niebezpieczeństw.
Aluminium jest neurotoksycznym metalem. Podwyższone poziomy glinu związane są z kilkoma chorobami ośrodkowego układu nerwowego, w tym Alzheimerem.

#3 Naczynia miedziane – lepiej zastanów się, czy chcesz je mieć

Podobnie jak niektóre inne metale ciężkie, miedź w małych ilościach nie jest bardzo szkodliwa dla zdrowia ludzi. Jednak jej nadmiar w ciele może prowadzić do zatrucia metalami ciężkimi. Gdy naczynia miedziane nie są powlekane, mogą uwalniać miedź podczas gotowania kwaśnych pokarmów. A gdy jest powlekany, powłoka często zawiera nikiel, który jest kolejnym toksycznym pierwiastkiem.

Zamiast tego spróbuj tej bezpiecznej alternatywy: naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej

Jest to świetna opcja – stosunkowo lekka i odporna na zadrapania! Pamiętaj, by upewnić się, że kupujesz stal nierdzewną o jakości spożywczej – ten typ nie zawiera niklu ani chromu.

#4 Ceramiczne naczynia kuchenne wyglądają ładnie i na początku wydają się bezpieczną opcją. W końcu 100% ceramiki jest całkowicie bezpieczne do celów kuchennych. Jednak powłoka ceramiczna ukrywa złe materiały

Miękka powłoka ceramiczna nie jest najtrwalsza i zaczyna się odpryskiwać po kilku miesiącach codziennego użytkowania. Kiedy tak się stanie, ołów i kadm, który czasami znajduje się w powłoce, trafi do twojego jedzenia, a później do twojego ciała.

Zatrucie ołowiem jest jednym z najniebezpieczniejszych rodzajów zatrucia metalami i może skutkować bólem brzucha, bólami głowy, niepłodnością i innymi komplikacjami zdrowotnymi (a w ciężkich przypadkach śpiączką i śmiercią).

Nawet jeśli powłoka jest bezołowiowa, rozdrobnione naczynia nadal mogą stanowić zagrożenie – zwykle pod powłoką ceramiczną znajduje się neurotoksyczne aluminium

Zamiast tego spróbuj bezpiecznej alternatywy: 100% ceramicznych naczyń kuchennych

Jest to jedna z najlepszych i najbezpieczniejszych opcji, ponieważ jest wykonana z całkowicie naturalnych materiałów, nie jest toksyczna i nie będzie chciała się zetrzeć ani złuszczyć.

A jaka jest twoja ulubiona bezpieczna opcja naczyń kuchennych?