Jeśli codziennie będziesz jadł 2 stołowe łyżki tych nasion, niechciane kilogramy szybko znikną!
Nasiona chia są coraz bardziej popularne, ponieważ jest w nich dużo witamin, minerałów i pierwiastków, które utrzymują nasz organizm w zdrowiu.
Dlaczego tak bardzo ostatnimi czasy stały się modne i zrewolucjonizowały nasz rynek? Mają 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 4 razy więcej żelaza niż szpinak i 10 razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś.
A jeśli te argumenty nie są dla Ciebie wystarczające, koniecznie przeczytaj resztę artykułu.
Jednak to nie wszystko! Nasiona chia mają naprawdę szeroki wachlarz możliwości:
Utrata wagi
Nasiona pochłaniają płyn i pęcznieją w żołądku. Będziesz czuć się pełny i będziesz przez to zjadać mniejsze porcje.
Zgaga
Dzięki nasionom chia pozbędziesz się tego piekącego problemu. Pochłaniają nadmiar kwasu żołądkowego, dzięki czemu pieczenie znika.
Gojenie ran
Zawarte w nasionach aminokwasy, witaminy i pierwiastki sprawią, że twoje komórki będą szybciej się odnawiać.
Tarczyca
Selen i cynk zawarty w nasionach pomaga w regulacji funkcji tarczycy i doprowadza do równowagi hormonów.
Problemy żołądkowo-jelitowe
Gdy masz wzdęcia, skurcze żołądka i biegunkę, nasiona chia zapewnią Ci szybką ulgę. Poprawiają pracę jelit i w tym samym czasie łagodzą zaparcia.
Rozrzedzanie krwi
W badaniu przeprowadzonym przez Nutritional Science Research Institute nasiona chia rozrzedzają krew, co znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Dwie łyżki stołowe nasion chia spożywane każdego dnia pokrywają zapotrzebowanie na:
– 25% miedzi
– 20% magnezu
– 26% błonnika
– 14% wapnia
– 11% fosforu
– 29% witaminy E
– 11% witaminy B1
– 18% witaminy B3
– 38% omega 6
– 13% żelaza
– 11% manganu
– 8% potasu
– 5% witaminy A
– 7% witaminy B8
– 8% cynku
– 2% biotyny
– 0,16% witamina B6
– 308% omega 3
Dobrze wiedzieć:
Nasiona Chia nie zawierają glutenu i nie mają kalorii. Jeśli wejdą w kontakt z cieczą, będą ją pochłaniać tak bardzo, że uzyskają konsystencję żelową. Należy zachować jednak umiar w ich spożywaniu, aby się nie odwodnić.