9 produktów, których nie powinieneś jeść i pić na surowo. Uważaj na jabłka i mleko

Najbardziej toksyczne produkty – Mówi się, że każdy z nas jest na diecie. Niezależnie od tego, czy dobierasz składniki świadomie czy po prostu uwielbiasz fastfoody – każdy z nas ma swoją dietę. Nie od dziś wiadomo, że obok nas są miłośnicy wielu diet – wegetariańska, bezglutenowa, bez laktozy, wegańska, różnych lekarzy… Jednak ostatnio dość modna stała się dieta z surowej żywności.

W związku z silnym trendem, zastanawiam się, czy w ten sposób należy konsumować całą żywność? Okazuje się, że nie.

W rzeczywistości niektóre potrawy są szkodliwe dla naszego zdrowia, jeśli nie są najpierw przetworzone lub ugotowane. Istnieją pokarmy, które mogą być spożywane na surowo, ale należy zachować ostrożność.

Poznaj zatem listę pokarmów, których nie należy spożywać na surowo!

#1 Mleko

Uważa się, że świeże mleko jest najlepszym rodzajem mleka, ale świeże nie oznacza prosto od krowy czy kozy. Surowe lub niepasteryzowane mleko może przenosić szkodliwe bakterie i inne zarazki, które mogą spowodować, że będziesz bardzo chory. Może również powodować poważne infekcje, takie jak salmonella, listeria i E. coli.

#2 Najbardziej toksyczne produkty: Jarmuż

Powszechnie wiadomo, że jarmuż jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Jednak spożywanie bardzo dużej ilości surowego jarmużu może prowadzić do nieprawidłowości hormonalnych, które prowadzą do wahań poziomu cukru we krwi, masy ciała i ogólnego stanu zdrowia metabolicznego. W rezultacie może wystąpić obrzęk tarczycy.

#3 Jajka

Jedzenie surowych jaj jest bardziej powszechne w krajach takich jak Japonia i Korea, a moda ta została spopularyzowana przez scenę w Rocky, gdzie bokser pił surowe jajka. Mit, że surowe jaja są zdrowszą opcją niż jaja gotowane, jest obalany przez małe badanie, które wykazało, że wchłanianie białka jest wyższe w jajach gotowanych (90%) niż w jajach surowych (50%).

#4 Najbardziej toksyczne produkty: Gorzkie migdały

Gorzkie migdały tworzą pożywną przekąskę, oferując mnóstwo białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Nasiona te, powszechnie uważane za orzechy, zawierają również naturalnie występujący cyjanek, który odpowiada za ich specyficzny smak i prowadzi do śmierci. Co ciekawe, gorzkie migdały są nielegalne w Ameryce!

#5 Surowe ciasto

Spożywanie surowego ciasta grozi ryzykiem zakażenia salmonellą z powodu surowego jaja, możesz być także zagrożony z powodu E . coli w mące. Ponieważ bakterie są zabijane podczas gotowania bądź pieczenia potraw z mąki, musisz kontrolować swoje zachcianki.

#7 Najbardziej toksyczne produkty: Brukselka

Są bogate w składniki odżywcze i w przeciwutleniacze. Podczas gdy brukselka może być spożywana na surowo, powinny uważać osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy, ponieważ są one jednym z możliwych czynników toksycznych w zaburzeniach czynności tarczycy.

#8 Pestki jabłek

Żucie pestek jabłka zawierających amigdalinę spowoduje uwolnienie cyjanku. Chociaż może być konieczne spożycie około 40 jabłek, aby otrzymać śmiertelną dawkę, Agencja Rejestru Substancji i Chorób Toksycznych (ATSDR) twierdzi, że nawet niewielka ilość cyjanku może być niebezpieczna i odradza spożywanie tych pestek.

#9 Najbardziej toksyczne produkty: Czerwona fasola

Fasola zawiera toksyny zwane fitohemaglutyniną (lektyna fasoli nerkowej), które mogą powodować biegunkę, ostre zapalenie żołądka i jelit, silne nudności i wymioty, po spożyciu zaledwie 4 lub 5 surowych czerwonych fasoli. FDA twierdzi, że czerwona fasola, którą moczono przez 5 godzin, powinna być gotowana przez co najmniej 10 minut, aby była bezpieczna do spożycia.

Źródło: brightside.me | Fotografie: www.Instagram.com | Miniatura wpisu: google.com