Jabłko przemyte w wodzie wykazało wzrost bakterii po 48 godzinach! To przerażające
Najważniejszą rzeczą, jaką możemy zrobić dla naszego zdrowia, jest spożywanie pożywnej, zbilansowanej diety. Ważne, by zawierała bogate w witaminy owoce i warzywa.
A co możemy zrobić, aby te owoce i warzywa były faktycznie zdrowe?
Upewnij się, że są czyste i wolne od bakterii! Wszyscy wiemy, że powinniśmy myć nasze produkty zanim je spożyjemy.
Czy wiesz, która metoda jest najlepsza, by upewnić się, że jest wolna od E. coli, salmonella i tym podobne?
Badacze i naukowcy połączył siły z Microbe Inotech Labs, aby przetestować trzy różne metody, by zobaczyć, który z nich działa najlepiej.
#1 zwykłą wodę
#2 wodę i ocet
#3 komercyjne mycie środkami chemicznymi
Rezultaty mogą Cię zaskoczyć!
Zwykła woda wygrywa
Podczas gdy plagi bakterii jest wystarczająco przerażająca, by wywoływać wycofywanie żywności, zapewniam, że produkty w lokalnym supermarkecie prawdopodobnie nie będą radioaktywnie zabrudzone.
Większość produktów jest myte co najmniej dwa razy od momentu zabrania ich z farmy i od momentu umieszczenia na półkach sklepowych
Rzeczywiste niebezpieczeństwo pochodzi od innych klientów dotykających brudnymi rękami każdy owoc lub warzywa, a także wszelkich pestycydów, które mogą pozostawać na produktach nieekologicznych. (Nawiasem mówiąc, brzoskwinie mają najwięcej pozostałości pestycydów, w następnej kolejności truskawki, jabłka, nektarynki i gruszki).
Jak więc się chronić? Oto, co powiedział test.
Testerzy najpierw wyczyścili cztery jabłka etanolem, aby uzyskać równe miejsce początkowe, a następnie przetrzeli je równymi ilościami bakterii
(Podczas gdy etanol działa w celu oczyszczenia laboratoryjnego, nie należy go używać w domu do mycia owoców i warzyw!)
#1 Jedno jabłko zostało umyte pod bieżącą wodą
#2 drugie zostało skąpane w myciu z jednej części octu, trzech części wody
#3 a trzecie opryskano i natryskiwano handlowym sprayem
#4 Czwarte jabłko nie zostało umyte się jako obiekt kontrolny
Zmierzono liczbę bakterii, po czym jabłka pozostawiono na 48 godzin
Wyniki
Początkowo wszystkie trzy metody czyszczenia pozostawiły jedynie ślady bakterii
#1 Jednak po okresie oczekiwania, jabłko przemyte w wodzie wykazało wzrost bakterii
#2 a przemyte w mieszaninie z octem wykazało jeszcze większy wzrost!
#3 Jabłko przemyte w handlowym sprayem nie wykazywało wzrostu
Mieszanina octu działa jednak o wiele lepiej niż zwykła woda usuwająca pestycydy, ponieważ często pestycydy nie są rozpuszczalne w wodzie
Jeśli Twoje produkty nie są ekologiczne, użyj mieszaniny octu z wodą lub komercyjnego środka czyszczącego, aby pozbyć się pestycydów.
Zaskoczony? Opowiedz nam o swoich własnych doświadczeniach związanych z bezpieczeństwem żywności i obejrzyj pełny raport, aby uzyskać jeszcze więcej informacji i wskazówek.